Autor Wątek: Klon CPC6128  (Przeczytany 22068 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Klon CPC6128
« Odpowiedź #135 dnia: Wczoraj o 15:39:36 »
Pochwal się tym turbo, wczoraj też się nad tym zastanawiałem.  ;)
(W kontekście SymbOS)
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #136 dnia: Wczoraj o 16:06:58 »
To nie jest takie hop, bo całe cpc GA trzyma za pysk.
Na razie zrobiłem wymiane 3go taktu 4MHz na 3 do 5 taktów 16MHz.

https://www.cpcwiki.eu/forum/amstrad-cpc-hardware/cpc-turbo-first-level-project/msg243748/#msg243748

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #137 dnia: Wczoraj o 16:15:33 »
Obecnie fałszerze masowo przerabiają oznaczenia z NMOS na CMOS, więc łatwiej jest zdobyć NMOS, nawet wtedy gdy się go nie chce. :)
Zdarzają się też odwrotne przypadki. Mam taki piękny Z0840004, który jest CMOS-em.   8)

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #138 dnia: Wczoraj o 16:20:09 »
Ciesz się, że działa  ;D

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #139 dnia: Wczoraj o 20:47:57 »
Podmieniłem procek na N-MOS, ale system nie wstawał, potem podmieniłem jeszcze GA40010 na oryginalny i dopiero zadziałało.
Teraz jest dźwięk tam gdzie go nie było ale za to część programów które działały wcześniej poprawnie teraz się nie ładuje lub sypie.  :P

Chyba będzie z tym pyszna zabawa, a już chciałem wszystko chować do pudełka.  ;D

Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #140 dnia: Wczoraj o 22:08:40 »
chyba taniej wyjdzie wstawić zwykły procesor N-MOS zamiast tej całej gimnastyki. :)
Koszt szacuję na jakieś 50zł
Chyba taniej wyjdzie CMOS z plombą za 50zł zamiast całej tej gimnastyki ze starymi szrotami NMOS.  :o :D

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #141 dnia: Wczoraj o 22:24:28 »
Nie wkładałem szrotu tylko przełożyłem CPU i GA z mojego Schneidera CPC 464 jakiego dziś przysmyczyłem z archeo nr 2. ;)

Aby było ciekawiej ten Schneider uruchamia się poprawnie z zamiennikiem CPLD GA40010 i prockiem N-MOS.  :P
Niestety nie mogę sprawdzić czy uruchamia te same programy bo tam brak FDD.  ::)
Będzie trzeba dorobić mu kontroler FDD, który kisi mi się w szufladzie od 2 lat nigdy jeszcze nie uruchamiany z braku czasu na zrobienie kabelka do złącza krawędziowego.  8)

I w ten właśnie sposób uruchomiłem sobie niepotrzebną lawinę działań, a mogłem już leżeć na kanapie i oglądać seriale...  ;D
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 22:42:36 wysłana przez damik »

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #142 dnia: Wczoraj o 23:13:16 »
Może komuś co umie w KiCAD by się chciało wykonać taki interfejs. Jest to mój HardwarePatch do Z80 CMOS.
Tylko w jaki sposób chcesz wykonać te przełączniki? Jakiś specjalizowany układ kluczy analogowych, który i tak będzie MOS-based, czy wystarczy 2xLS157?
Pytanie o Renesas Q3245 nie zwraca wyników wyszukiwania... :(
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #143 dnia: Wczoraj o 23:19:43 »
Są na Ali... za około kilka zł (~10) za sztukę.
Pewnie u lepszych sprzedawców też to będzie jako IDTQS3245.

https://www.renesas.com/en/document/dst/qs3245-datasheet?r=13762

Myślałem o tym ale zamiast TTL'i wsadziłbym tam jakiś PLD + to Turbo jeśli będzie już dopracowane.

« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 23:28:57 wysłana przez damik »

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #144 dnia: Wczoraj o 23:44:33 »
Czyli zoptymalizujmy:
1. Zamiast wielowejściowych AND i NOR do dekodowania 0x71 wykorzystać LS688.
2. Układ taktowania przerzutnika (CLK & !M1) zrobić na NAND a nie na AND - LS00. Reszta bramek posłużyłaby za inwertery.
3. Skoro zmieniamy polaryzację CP to wtedy jako przerzutnik D wykorzystujemy LS72.
4. Wyjściowa bramka NOR jako zestaw złożony z LS32.
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #145 dnia: Wczoraj o 23:47:46 »
A nie lepiej w jakieś PLD lub małe CPLD, da to możliwość późniejszej zmiany/modyfikacji logiki (np poprawki w Turbo) bez kombinowania z nowym PCB ?
Nieużywane/wolne piny CPLD zostawiłbym na padach w celu na zaś.  ;)

Tak tylko gdybam bo i tak na razie nie mam czasu na takie zabawy... powoli zrobi się z tego pewnie doktorat.  :P