Autor Wątek: Gry DSK  (Przeczytany 72471 razy)

grzegi

• *
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: Gry DSK
« Odpowiedź #135 dnia: 2025.03.02, 14:09:09 »
USIfAC II w wersji jaką zamówiłem na pewno potrafi nagrać obraz DSK na dyskietkę ale niestety nie znam szczegółów czy robi to metodą plikową czy ściekową: "RSX commands to copy files from/to floppy disks, transfer DSK images to floppy disks". Przy zakupie pytałem autora tylko o możliwość nagrywania na CPC6128 obrazów DSK przeznaczonych dla ZX Spectrum +3 i otrzymałem odpowiedź że można: "You can use USIfAC II on Amstrad CPC6128 to transfer spectrum +3 images to floppy discs too, as +3 use the same dsk format and same 3" disk drive with CPC". Nie jestem pewien co autor miał na myśli pisząc "the same dsk format"? Chodzi o ilość ścieżek/sektorów? Czy na tym poziomie są duże różnice miedzy CPC6128 a FDD3000?

ZIBI Jeśli chodzi o wyciąganie napędu z FDD3000 i podpięcie go do PC to opcja brzmi kusząco choć nie chciałbym rozkręcać swojej stacji - najchętniej kupiłbym gdzieś sam napęd z FDD3000 i na nim się bawił ale zdobycie takiego napędu pewnie graniczy z cudem. Prędzej można kupić napęd z CPC6128 albo ZX Spectrum +3. Czy taki napęd podpięty do PC też mógłby nagrać dyskietki dla FDD3000?

Kusi mnie też opcja połączenia PC z FDD3000 przez RS232C, napisania programu na ZX spectrum i PC i zgrywania/nagrywania dyskietek w ten sposób. Wydaje się, że była by to tania opcja (tylko koszt kabla RS232C) dla wszystkich, którzy nie chcą ingerować w stację ani nie mają innych opcji przegrania dyskietek (np. CPC6128 + GOTEK opisaną przez ZorrO). Wydaje się, że program na PC z łatwością mógłby wysłać odpowiedni program dla ZX Spectrum przez RS232C w FDD3000 (na ZX spectrum wystarczyło by go zapisać za pomocą MOVE *":CH_A" TO "PROGRAM.BAS") i następnie można by już uruchomić go na ZX Spectrum. Pytanie tylko czy nie dubluję już jakiegoś pomysłu/projektu - może ktoś już coś takiego zrobił?
TC2048, TC2068, FDD3000, ZX SPECTRUM, ZX SPECTRUM +, ZX SPECTRUM +3, Schneider CPC 6128

zibi

• Miejsce pobytu:
    Gdańsk
  • gg: 2830
« Odpowiedź #136 dnia: 2025.03.02, 16:09:41 »
30 lat temu przerzucałem przez RS232 obrazki z ZX Spectrum na Atari ;P

Jedyny problem z RS232C w FDD3000 jest taki, że pracuje w simplexie. AAAle są swa porty, można by się pokusić o zrobienie kabla Y i oprogramowanie na jednym porcie odbioru a na drugim wysyłania.

Nigdy nie robiłem zapisywania danych wprost na dysku, sektor po sektorze - ale to powinno działać. Odbierz sektor/ścieżkę po kablu, zapisz na dysku, odbierz, zapisz...

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #137 dnia: 2025.03.02, 16:34:33 »
Jedyny problem z RS232C w FDD3000 jest taki, że pracuje w simplexie. AAAle są swa porty, można by się pokusić o zrobienie kabla Y i oprogramowanie na jednym porcie odbioru a na drugim wysyłania.

Ja tu nie widzę żadnego problemu. Przecież komputery wymieniają się po prostu danymi - pierwszy wysyła komendę do drugiego, w zamian otrzymuje dane. Wszystko przez jeden port, po jednym kablu.
Pod TOS-em robi się to przez otwarcie kanału z opcją "r" (random access) i potem można już sobie randomowo używać PRINT *#1 i INPUT *#1.
Owszem, są rozmaite ograniczenia, ale nie uzasadniają one używania dwóch kabli.
« Ostatnia zmiana: 2025.03.02, 17:17:03 wysłana przez trojacek »

grzegi

• *
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
« Odpowiedź #138 dnia: 2025.03.03, 02:04:30 »
Chciałbym połączyć stację FDD3000 z komputerem PC poprzez kabel RS323C ale z tego co widzę kabel typu NULL-MODEM, który zwykle używałem do połączenia 2 komputerów PC odpada bo piny są inaczej ułożone. Czy ktoś ma schemat jak taki kabel powinien wyglądać?
« Ostatnia zmiana: 2025.03.03, 02:20:51 wysłana przez grzegi »
TC2048, TC2068, FDD3000, ZX SPECTRUM, ZX SPECTRUM +, ZX SPECTRUM +3, Schneider CPC 6128

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #139 dnia: 2025.03.03, 06:10:35 »
Myślę, że tak.
Druga wersja nie ma sprzętowej kontroli przepływu.
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #140 dnia: 2025.03.03, 10:26:01 »
Bawiłem sie kiedyś w przesyłanie danych między 6128 a Amigą 1200 kablem przez porty drukarek, ale prędkość i ilość błędów była rozczarowująca, to był prosty program w Basicu bez weryfikacji więc nie zauważał błędów, tylko po prostu zauważałeś je w uszkodzonych plikach, (fakt że mój kabel nie był ekranowany). Więc musiałem ten sam DSK przesyłać wiele razy i z różnych kopii składać dysk, bo błędy za każdym razem były w innych plikach. Nie wykluczone że ekranowanie poprawi sytuację, albo są lepsze programy z weryfikacją, ale nadal pozostanie wolne tępo. To może dla jednego czy dwóch dysków gdy inne metody nie są dostępne, bo nie masz innego sprzętu pod ręką, da sie to wytrzymać ale dla większych ilości danych to wolałbym zmienić hobby niż tracić tak czas. Zamiast sie cieszyć że to najtańszy sposób założę sie że jak posmakujesz jego używania to zamarzysz o czymś wygodniejszym i szybszym, nawet jeśli droższym.

Co do podobieństwa formatów. ZX+3 zapisuje 42 ścieżki a CPC tylko 40, poza tym struktura plików jest taka sama. ZX+3 ma wbudowane komendy to kopiowania plików. W CPC trzeba do tego uruchomić jakiś program. Te lepsze potrafią obsługiwać dodatkowe ścieżki, i to nie tylko 42 ale nawet do 56 ścieżek, 255K na stronie dysku, (w napędach 80-ścieżkowych) bo tyle wychodzi maks gdy jednostka alokacji jest zapisywana jednym bajtem i ma 1K, a na ścieżce mieści sie 4,5K. Aby użyć wszystkich ścieżek we formatach dających pojemność nawet ponad 800K to jednostka alokacji ma w nich 2K.

Formatu z Timexa stosowanego w FDD3000 nie znam, wiem tylko że posiada strukturę katalogu, (czego nie ma w Amsdosie), i jest w Spectrumie obsługiwany innymi komendami, i że na obu systemach stosowanych w ZX-ach są dostępne programy do przegrywania plików pomiędzy tymi różnymi formatami dyskietek. Nie słyszałem o takich programach dla CPC. Tak jak pisałem wcześniej CPC Timeksowy format potrafi skopiować tylko ścieżkami bez rozpoznawania struktury plików.

Tak w sumie to jestem ciekaw czy w sieci są łatwiej dostępne Spectrumowe DSK we formacie ZX+3 czy raczej we formacie Timeksowym. Choć pewnie rządzą jakieś TAPy.

Stację 3" z CPC lub ZX+3 da sie podłączyć do starego PC który ma stosowne tasiemki do stacji, są sposoby na obejście różnicy pinów w taśmie 3" (26) i PC (34). Da sie także do nowszego PC do którego mamy urządzonko ze stacją 3.5" podpięte przez USB. Zwykle są w nim napędy slim które mają taśmę 26 pinów ale gęsto upakowanych i trochę trzeba porzeźbić aby do tego podłączyć 3", albo kupić przejściówkę. By to zrobić lub kupić to łatwo nie będzie ale sie da. Choć wygodniej jest kupić Gotek.

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #141 dnia: 2025.03.03, 10:28:59 »
@ZorrO: proszę nie spamuj wątków, jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie FDD3000. Co ma Amiga 1200 i CPC6128 do Timexa, albo nie znasz szczegółów technicznych?
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #142 dnia: 2025.03.03, 11:31:51 »
Powiem tak: Szkoda, że emulator fuse nie doczekał się pełnej emulacji FDD3000 razem z portami UART bo wtedy sprawa byłaby banalnie prosta i na poziomie poleceń TOSu.

Formatu z Timexa stosowanego w FDD3000 nie znam, wiem tylko że posiada strukturę katalogu,
Opis formatu jest w artykule "TOS bez tajemnic". W artykule jest kilka informacji by uzyskać dostęp posektorowy do dyskietki, który by pozwolił na napisanie kawałka kodu, który by przez UARTa odbierał paczki danych - np. w blokach po jednej ścieżce - z PC i po prostu je nagrywał. Oczywiście po stronie PC też przydałby się program wyłuskujący te dane z pliku DSK.

Stację 3" z CPC lub ZX+3 da sie podłączyć do starego PC który ma stosowne tasiemki do stacji, są sposoby na obejście różnicy pinów w taśmie 3" (26) i PC (34).
Napędy stosowane w FDD3000 mają standardowe złącze Shugart (34 pin) więc trzeba tylko starszego typu taśmy FDD z IDC34 na Shugart.

Da sie także do nowszego PC do którego mamy urządzonko ze stacją 3.5" podpięte przez USB.
Nie da się. Kontroler napędu na USB ani dysków "strawnych" dla FDD3000 nie przeczyta, ani nie nagra.
« Ostatnia zmiana: 2025.03.03, 11:42:21 wysłana przez ArturM »
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

zaxon

« Odpowiedź #143 dnia: 2025.03.03, 13:55:43 »
Paru osobom kiedyś zrobiłem emulatory USB dopasowane do FDD3000. Montuje sie je dosyć prosto w jedną z zatok na stację. Druga stacja to 3 cale. W zestawie był komplet kabli . Po założeniu napędy można zamieniać numerami za pomocą przełącznika czyli typowe ABBA . Więc po prostu sie kopiuje z DSK zamontowanego w napędzie USB na stację. Proste i skuteczne.
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #144 dnia: 2025.03.03, 18:58:12 »
ArturM - Da sie. Program na PC nazywa sie CPCDiskXP i pozwala zgrywać DSK na dyskietkę lub odwrotnie, zarówno w napędach podłączonych na zwykłej taśmie jak i na USB, także formatów nierozpoznawalnych z Amstradowego punktu widzenia jak te dyski od TOSa, (oczywiście ścieżkowo).
Był też taki program SAMdisk, którego autorem jest jeden z forumowiczów, który z tego co pamiętam rozpoznaje pliki na TOSowych, ale nie pamiętam czy obsługuje także dyski przez USB.
Choć bardziej wygodnym rozwiązaniem sie wydaje to co proponuje Zaxon.

KWF - Zdaje sie że jestem tu jedyną osobą która ma doświadczenie w przesyłaniu plików DSK przez port równoległy w 8bitowcu. Odpowiadam na pytania jakie tu padają tak jak umiem. Ale zastanawiam sie po co ty sie odzywasz skoro nie masz nic do dodania.

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #145 dnia: 2025.03.03, 19:20:03 »
ArturM - Da sie. Program na PC nazywa sie CPCDiskXP i pozwala zgrywać DSK na dyskietkę lub odwrotnie, zarówno w napędach podłączonych na zwykłej taśmie jak i na USB, także formatów nierozpoznawalnych z Amstradowego punktu widzenia jak te dyski od TOSa, (oczywiście ścieżkowo).
CPCDiskXP. v2.5.1. Obraz dyskietki TOS 160KB. Czy widzisz aktywną opcję napędu USB?
« Ostatnia zmiana: 2025.03.03, 19:38:29 wysłana przez ArturM »

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #146 dnia: 2025.03.03, 21:40:06 »
A podłączyłeś ją jako A czy B?

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #147 dnia: 2025.03.04, 09:09:46 »
Przecież to nie ma żadnego znaczenia. Napędy FDD na USB mają tak ograniczony kontroler, że w zasadzie tylko formaty IBM PC są obsługiwane.
Zresztą w samej dokumentacji CPCDiskXP czytamy:
The option "USB Floppy Drive" will be only enabled when the format is compatible with the USB floppy writing method.
You can't write protected games or existing DSK in other formats different from IBM.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #148 dnia: 2025.03.04, 09:29:47 »
Może nie każdy wie ale z flopami pod USB bywa różnie, większość ma ograniczenia do formatu PC ale są też takie które mają możliwość nagrywania dowolnego formatu plików jednak są trudniej dostępne i nie łatwo jest je zidentyfikować przed zakupem.
Mnie się udało taki akurat kupić i działa pięknie w odróżnieniu do kilku innych jakie miałem.
Z tym że akurat CPCdiskXP nie jest najlepszym wyborem i polecam dodatkowe narzędzie do HxC emulatora pozwalające na nagrywanie i czytanie z FDD różnych formatów obrazu dyskietek i ich konwertowanie.

Edit: Sorki, teraz sprawdziłem i HxC pozwala na czytanie do zapisu używałem „Łasicy”.
« Ostatnia zmiana: 2025.03.04, 10:05:18 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #149 dnia: 2025.03.04, 12:39:22 »
@damik A możesz podać konkretny model napędu, który udało ci się nabyć? Mam dwa, może miałem szczęście :)
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)