Bawiłem sie kiedyś w przesyłanie danych między 6128 a Amigą 1200 kablem przez porty drukarek, ale prędkość i ilość błędów była rozczarowująca, to był prosty program w Basicu bez weryfikacji więc nie zauważał błędów, tylko po prostu zauważałeś je w uszkodzonych plikach, (fakt że mój kabel nie był ekranowany). Więc musiałem ten sam DSK przesyłać wiele razy i z różnych kopii składać dysk, bo błędy za każdym razem były w innych plikach. Nie wykluczone że ekranowanie poprawi sytuację, albo są lepsze programy z weryfikacją, ale nadal pozostanie wolne tępo. To może dla jednego czy dwóch dysków gdy inne metody nie są dostępne, bo nie masz innego sprzętu pod ręką, da sie to wytrzymać ale dla większych ilości danych to wolałbym zmienić hobby niż tracić tak czas. Zamiast sie cieszyć że to najtańszy sposób założę sie że jak posmakujesz jego używania to zamarzysz o czymś wygodniejszym i szybszym, nawet jeśli droższym.
Co do podobieństwa formatów. ZX+3 zapisuje 42 ścieżki a CPC tylko 40, poza tym struktura plików jest taka sama. ZX+3 ma wbudowane komendy to kopiowania plików. W CPC trzeba do tego uruchomić jakiś program. Te lepsze potrafią obsługiwać dodatkowe ścieżki, i to nie tylko 42 ale nawet do 56 ścieżek, 255K na stronie dysku, (w napędach 80-ścieżkowych) bo tyle wychodzi maks gdy jednostka alokacji jest zapisywana jednym bajtem i ma 1K, a na ścieżce mieści sie 4,5K. Aby użyć wszystkich ścieżek we formatach dających pojemność nawet ponad 800K to jednostka alokacji ma w nich 2K.
Formatu z Timexa stosowanego w FDD3000 nie znam, wiem tylko że posiada strukturę katalogu, (czego nie ma w Amsdosie), i jest w Spectrumie obsługiwany innymi komendami, i że na obu systemach stosowanych w ZX-ach są dostępne programy do przegrywania plików pomiędzy tymi różnymi formatami dyskietek. Nie słyszałem o takich programach dla CPC. Tak jak pisałem wcześniej CPC Timeksowy format potrafi skopiować tylko ścieżkami bez rozpoznawania struktury plików.
Tak w sumie to jestem ciekaw czy w sieci są łatwiej dostępne Spectrumowe DSK we formacie ZX+3 czy raczej we formacie Timeksowym. Choć pewnie rządzą jakieś TAPy.
Stację 3" z CPC lub ZX+3 da sie podłączyć do starego PC który ma stosowne tasiemki do stacji, są sposoby na obejście różnicy pinów w taśmie 3" (26) i PC (34). Da sie także do nowszego PC do którego mamy urządzonko ze stacją 3.5" podpięte przez USB. Zwykle są w nim napędy slim które mają taśmę 26 pinów ale gęsto upakowanych i trochę trzeba porzeźbić aby do tego podłączyć 3", albo kupić przejściówkę. By to zrobić lub kupić to łatwo nie będzie ale sie da. Choć wygodniej jest kupić Gotek.