Nie powinien być za słaby. Odpalałem ten Xilinx ISE chyba 7.1 na jakimś kompie na Atomie, chociaż to w sumie ma dwa rdzenie po 1.5GHz ale takie dość słabe - podobne do Pentium III.
Zdobądź jakiegoś chrupka na XP - gotowego Della OptiPlex 780 czy coś. A jeśli nie masz, to napisz mi maila, wygeneruj etykietę, to Ci całego kompa wyślę

A jak już będziesz miał takiego kompa z XP z portem LPT to jest taka fajna opcja, że możesz postawić serwer kabla Xilinx.
Tu Ci wklejam opis, który kiedyś robiłem kumplowi:
"W opcjach, gdzie wybiera się programator zauważyłem, że jest opcja Remote.
Tak więc postanowiłem z tego skorzystać.
https://www.xilinx.com/support/documentation/sw_manuals/xilinx13_4/pim_p_remote_configuration.htmtu jest szybki opis, według którego robiłem.
W skrócie: na kompie z XP w katalogu c:\xilinx\bin\nt jest CableServer
Odpalasz to na kompie z XP z zapiętym programatorem i serwer śmiga"
Wyłączasz firewalla i po robocie - potem na innym kompie ustawiasz sobie remote cable (podajesz adres IP) i programujesz.
Poza tym z moich ostatnich zabaw z Xilinx ISE - najnowsze są na maszynie wirtualnej, więc stawianie tego na Win10 to już zabawa. Tak więc najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest komp na Win7 - najmniej roboty i najlepiej działa.
Ogólnie to polecam jakiegoś OptiPlexa w małej obudowie z prockiem Core2Duo i 4GB ramu - ma toto port LPT, postawisz na nim zarówno XP (jeśli chcesz używać programatora na LPT) jak i Win7, jeśli masz kabelek na USB. Taki grat przydaje się czasem na serwisie po prostu. A z dyskiem SSD to i nawet Win10 postawisz. Poza tym lubię Delle, bo bez żadnych udziwnień bootują z USB.