Poddaję się, znudziła mi się walka z SyncMasterem 711MP. On po prostu nie chce się synchronizować przez eurozłącze. Nawet, jak dostanie piękny sygnał CSYNC przefiltrowany i wzmocniony przez układ scalony LM1881.
Za to odkryłem coś ciekawego - uruchomiłem swój prototyp zapominając włożyć ten układ w podstawkę, a mimo to obraz się zsynchronizował (oczywiście dopóki nie wrzucę czarnego bordera). Okazało się, że 711MP synchronizuje się bez dodatkowego sygnału synchronizacji, wystarczy nawet pojedynczy sygnał koloru. Zapewne układ TDA15021H w monitorze używa do synchronizacji impulsów powrotu (blanking), które są obecne na każdej składowej R, G i B. Paranoja jakaś.
Jako że 711MP jest jedynym telewizorem (z mojego otoczenia), który sprawia takie problemy, zrobię płytkę do wersji, która działała z wszystkimi pozostałymi - czyli na 4 tranzystorach i garstce rezystorów. Nie ma sensu podnosić kosztów układem LM1881, który i tak nic nie daje :/
Albo może lepiej najpierw skręcę prototypowego timexa i puszczę go w obieg po forumowiczach, by przetestowali na swoich domowych telewizorach. Kto ma dużo TV w domu?