ZbyniuR, będę trochę okrutny

- sorry, ale po raz kolejny powielasz te same (dez)informacje.
Na pin 16 nie podaje się ŻADNYCH sygnałów, tylko napięcie sterujące, zgodnie z załączoną tabelką.
To, że coś tam sobie eksperymentalnie podłączyłeś i zadziałało, wcale nie świadczy o tym, że zrobiłeś prawidłowo. Jestem zdania, że należy działać świadomie, a nie z przypadku - o, zadziałało, więc niech tak będzie. SCART jest standardem i należy się go trzymać.
Odnośnie pinu 8 - to, że nie widzisz związku, nie znaczy, że go nie ma. Po prostu nie trafiłeś jeszcze na taki przypadek, że obraz lata z nieznanych przyczyn na jednym TV, choć na innym jest dobrze. Ten pin - zgodnie z tabelką - powinien być zasilony napięciem 12V (albo przynajmniej 9,5V), ponieważ niektóre telewizory go używają, bo obsługują format 16:9 - nawet wtedy, gdy mają ekran 4:3 - i taki właśnie przypadek opisywałem przy okazji walki z wyjściem RGB dla Timexa:
http://speccy.pl/forum/index.php/topic,1614.msg21698.html#msg21698Na wcześniejszych stronach opisywałem długą walkę z tym problemem, dopiero kolega martin381 naprowadził mnie na właściwy trop. Te bateryjki we wtyczce SCART to nie jest jakiś pomysł z księżyca, tylko po prostu ktoś już wcześniej odkrył, że napięcie 12V jest czasami potrzebne

Co do różnic Amstrad/Schneider czy 464/6128, to poletko zostawiam całkowicie Tobie, bo się na tym słabo znam