Posiadam 3 wersje komputera Meritum skitrane gdzieś w moim archeo.
1. Meritum 2 wersja podstawowa. stan nieznany - kiedyś działał
2. Meritum 2 wersja z interface sieciowym (prawdopodobnie) , stan nieznany, nie mam czasu na to ... czeka na lepsze czasy
3. Meritum 3 jednak sama płyta główna bez obudowy za to sprawna, nie jest poskładana do końca, brakuje kilku gniazd i kilku elementów przy nich.
4. Płyta stacji dyskietek 2 sztuki w 2 wersjach - kiedyś sprawne rozmontowałem sprawną stację 20 lat temu

brakuje mi tylko dyskietek systemowych do stacji, gdybym je od kogoś zdobył to można by to uruchomić.
Poskładałem go sobie osobiście pod koniec lat 80-tych na oryginalnej "gołej" płycie drukowanej odkupionej z ELZABu. Koledzy załatwili mi wtedy wsady z produkcji

Jednego merituma 2 odkupiłem z firmy na upłynnieniach, drugiego kilka lat temu na aukcji.
Miałem gdzieś też dokumentacje producenta wiele broszur i skryptów, DTR, jakieś schematy.
Pracowałem a właściwie byłem tam jakiś czas zatrudniony w różnych formach pod koniec lat 80-tych.
Kiedyś coś tam robiłem na tych komputerkach, nawet zrobiłem kiedyś interface do sterowania mechanizmem magnetofonu gdzie funkcje były sterowane programowo i włączane elektromagnesami...

Dawne czasy, stare historie ...