Strasznie mnie ciekawi jak to było z tymi kolorami w Meritum 3. Natknąłem się na wzmiankę (bodajże w Bajtku), że miał 32 kolory, którą powtórzono w kilku miejscach w necie. I jedyny bardzo niewyraźny obrazek na którym widać jakieś kaskadowo nałożone na siebie rameczki w 8 kolorach. Ale szczegółów co do możliwości używania tych kolorów brak. Czy ma clash color czy nie, ile z tych niby 32 kolorów da się użyć na raz, itd. Czy jest to układ graficzny polskiej konstrukcji, (a byłby to jedyny polski kolorowy układ graficzny), czy klon np układu zastosowanego w Tandy CoCo, (skoro inne elementy skopiowano z komputerów tej firmy). A co niektórzy "umierają" z ciekawości.

A gdyby Meritum 2 wpadł mi w łapy, to pewnie wpakowałbym w obudowę zasilacza stację 3.5" razem z jakimś współczesnym małym zasilaczem, zamiast reanimować NRD-oskie pierdzące kloce. Bo mnie by bardziej zależało na praktyczno-estetycznym rozwiązaniu, a nie muzealno-historycznym.

Mam lekkiego hopla na punkcie czcionek i kodowania znaków narodowych, stąd moje zainteresowanie ROMami by zobaczyć jakie rozwiązanie zastosowano. Kasy ani sławy z posiadania tej wiedzy już się dziś i tak nie zdobędzie, więc to nic pilnego.