Wg. mnie, to najfajniejszy klon ZX 128k jaki się pojawił.
Plusy:
- wszystkie części\elementy dostępne (zamiennik PCF-a i zamiennik ULA czyli SLAM, zamiennik PAL-a czyli GAL - od razu można mieć mod Unrainer)
- tylko dwa układy SMD - jeden już obsadzony i zaprogramowany na płycie, drugi to prosty do zalutowania stabilizator serii LMxxxx
- płyta rozmiarowo zgodna z obudowami ZX 48 i ZX48+
- porządny obraz na wyjściu
- wbudowany Kempston, AY 8912 oraz DivSD - karty pamięci tanie jak barszcz
- zasilać można czymkolwiek, co daje 9-12V, nieistotna polaryzacja
- gniazda klawiatury pasują do standardowej folii ZX 48 lub ZX 48+
Minusy
- koszt całości (jak się złoży samemu, to taniej i tak nie wyjdzie)
- dostępność SLAM-a, jest, ale trzeba zamówić i czekać.
- trzeba gdzieś wyprowadzić przycisk NMI oraz miejsce na wejście karty SD w gniazdo, więc trzeba przedziurawić obudowę
Podsumowując
Jak dla mnie, JS128 jest bardzo udanym dzieckiem ze "stajni" ZAXON-a. Praktycznie mamy wszystko, co potrzebne do zabawy ZX Spectrum 128 w jednej całości. Posiadając zdolności manualne, można sobie samemu zabudować JS128 w wybranej obudowie (ZX48 lub ZX48+). Wbudowanie DivSD, Kempston Interface oraz AY 8912 powoduje, że szyna krawędziowa pozostaje wolna i można podłączać inne interface (np.SAA, lub TSFM czy też nawet D+ lub FDD3000 - po wyłączeniu wewnętrznego DivSD na płycie JS128 - jest odpowiednia zwora).
Składać czy kupić ?
Z mojej perspektywy, jako elektronika, wolałem sobie złożyć samemu. Ale ja mam jakieś doświadczenie w tej dziedzinie.
Na pewno, składając samemu, będzie potrzebna jakaś stacja lutownicza (odradzam lutowanie popularnymi "transformatorówkami"), czas, na zamówienie części i złożenie. Moje JS128 po złożeniu ruszyło od pierwszego włączenia. Przy odpowiednim doborze elementów, braku pośpiechu i dyscyplinie montażowej, JS128 ruszy od razu. Kto złożył Harlequin-a, da sobie radę i z JS128
Dla osób nie mających styczności z zagadnieniami elektronicznymi, proponował bym zakup gotowego JS128 u źródła.
Reasumując.
Jeśli ktoś ma pustą obudowę od ZX 48 lub ZX 48+, ew. kilka sztuk ZX-a, warto zamówić JS128 i obsadzić sobie w takiej obudowie.
Satysfakcja gwarantowana

Wszelkie informację odnośnie mojego JS128 znajdują się na niniejszym forum.