Autor Wątek: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?  (Przeczytany 5975 razy)

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #15 dnia: 2019.09.24, 09:00:52 »
Super wielkie dzięki będzie dla potomnych, nigdzie nie widziałem zdjęć z wymiarami obudowy. Jeszcze jakbyś, tak samo zwymiarował pcb tak to zrobiłeś z obudową to już by był komplet.  :)
Co do diód to są diody w mostku prostowniczym?

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #16 dnia: 2019.09.24, 10:59:56 »
Dobra, postaram się zwymiarować też pcb.
Ze schematu z innego wątku:
https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=4794.msg73894#msg73894
wynika, że faktycznie to są chyba diody prostownicze.
Na rysunku nie są opisane symbolami ale jest opis kolorów przewodów z transformatora: white i yellow.
Wnioskuję z tego (i z oględzin pcb), że te co mi się okopciły są z BR2 (białe przewody z transformatora).
Zastanawiam się co mogło spowodować takie okopcenie?
Na stabilizatorze LM340T5 (na rysunku LM317T, zaraz za BR2) jest chyba wszystko ok. Na wejściu jest 12,2V na wyjściu 5V.
Sprawdziłem też kondensatory C2 i C4 czy nie mają przypadkiem zwarcia ale też chyba ok.
Na wyjściu RF ze stacji (video connector) obraz nie jest jednak czarny a śnieży.
Chociaż przy wyszukiwaniu na tv jest różnica przy włączonym i wyłączonym komputerze.
Przy wyłączonym po prostu śnieży a jak włączę to coś jakby się delikatnie przebijało przez to śnieżenie ale tv obrazu nie łapie. Może na wyjściu video jest jakiś słaby sygnał?
« Ostatnia zmiana: 2019.09.24, 12:17:15 wysłana przez 370z »

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #17 dnia: 2019.09.24, 12:16:32 »
Czyli jak białe to wychodzi że to sekcja 5V. A czy sprawdzałeś to z jakąś inną stacją 3.5 cala od pc-ta?
Na odpiętej stacji też nic nie wyświetla? Nie pamiętam, może @Maryjan wie lub ktoś inny kto ma Opusa czy na sprawnej elektronice bez podpiętego flopa coś się wyświetla. Tak z ciekawości jaki tam jest transformator (oznaczenie). Jak masz możliwość zrób zdjęcie zasilania tam gdzie masz diody zamiast mostków. Takiego pcb jeszcze nie widziałem i numer 992.

Pozdrawiam

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #18 dnia: 2019.09.24, 12:41:38 »
Z podpiętą czy odpiętą oryginalną stacją jest to samo. Z inną jeszcze nie próbowałem.
Na transformatorze jest oznaczenie 147x875 S
« Ostatnia zmiana: 2019.09.24, 12:47:59 wysłana przez 370z »

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #19 dnia: 2019.09.24, 12:49:46 »
Może najpierw wymienię elektrolity bo mam wrażenie, że przyczyną śnieżenia nie jest chyba zasilanie.
Coś tam pod tym śnieżeniem jakby było.
Chociaż to okopcenie przy diodach jest dziwne.

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #20 dnia: 2019.09.24, 13:33:58 »
Najlepiej wylutuj wszystkie z sekcji 5V (chyba to będzie 4700u, 2 razy 10u i jeden 100n) i sprawdź je testerem jak masz, a jak nie to wymień. Mam pytanie czy możesz robić zdjęcia swoim Canonem w macro i w wyżeszj rozdzielczości bo w 640 na 480 to jak dla mnie niewiele widać.

Pozdrawiam

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #21 dnia: 2019.09.24, 14:57:58 »
Ok, postaram się coś podziałać z tymi diodami.

Aparat mam pożyczony i za bardzo nie umiem nim robić zdjęć.

« Ostatnia zmiana: 2019.09.24, 15:45:01 wysłana przez 370z »

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #22 dnia: 2019.09.24, 15:14:25 »
O ile dobrze zobaczyłem to jest twój aparat:Canon PowerShot S2 IS
Tu masz procedure robienia zdjęć w macro: https://support.usa.canon.com/kb/index?page=content&id=ART154629&cat=9883A&actp=LIST
Ja to robię u siebie tak (aparat fujifilm), że jak nacisnę ikonę kwiatuszka 1raz to jestem w trybie macro, drugi raz w trybie super macro i w tym trybie robię zdjęcia z bliskiej odległości, 3 raz wciśnięcie tego przycisku powoduje wyjście z trybu macro. Rozdzielczość zwiększyłeś ale ostrości dalej nie ma, może to kwestia oświetlenia.

Jakie to diody 1N4001? Czy możesz sprawdzić jakie napięcie wychodzi z trafa zasilające gałąż 5V?

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #23 dnia: 2019.09.24, 15:32:21 »
Ok, zmieniłem już rozdzielczość w ustawieniach  na wyższą i włączyłem macro. Powinno być już dobrze.
Zamieniłem fotkę na dobrą w poprzednim poście.
Diody to 1N4002. Powinno być widać na fotce.
Na wyjściiu z trafa jest 5v (5,2-5,3V).
« Ostatnia zmiana: 2019.09.24, 15:49:09 wysłana przez 370z »

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #24 dnia: 2019.09.24, 15:50:36 »
No panie teraz to pełna profeska, zdjęcie super. Mam pewne podejrzenie co do tego nadpalonego laminatu (3 diody), czy czasami ten mały radiatorek który jest nad nimi nie wydziela takiego ciepła że okopciło te diody i laminat w tym miejscu zrobił się ciemniejszy.

Na tych diodach na fotce widać jakby zimne luty się porobiły, albo coś w tym stylu.
« Ostatnia zmiana: 2019.09.24, 16:01:13 wysłana przez jackfinch »

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #25 dnia: 2019.09.24, 15:58:49 »
Może tak być tym bardziej, że wydaje się, że wszystkie napięcia są dobre na zasilaniu.
Zwrócę uwagę na ten radiator czy się nie grzeje.
Muszę najpierw koniecznie wymienić elektrolity.

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #26 dnia: 2019.09.24, 16:03:37 »
Co tam siedzi na tym małym radiatorku, to samo co na dużym? Jaki tam kwarc jest zastosowany X1 widoczny na zdjęciu.

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #27 dnia: 2019.09.24, 16:05:47 »
Na tym małym radiatorku jest LM340T12 (na wejściu jest 19,1V, na wyjściu 12V)
Kwarc to 16.000

370z

  • **
  • Wiadomości: 65
  • Miejsce pobytu:
    Konstantynów Łódzki
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #28 dnia: 2019.09.24, 16:29:08 »
przelutowałem te luty na diodach i na złączu RF ale na razie nie pomaga.
Na ekranie udało mi się tylko złapać to:

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: OPUS DISCOVERY - jak ruszyc ?
« Odpowiedź #29 dnia: 2019.09.24, 18:09:53 »
A co wyświetla twój zx spectrum po podłączeniu Opusa? Którędy idzie sygnał na płycie Opusa do gniazda video connector z tyłu obudowy?
« Ostatnia zmiana: 2019.09.24, 18:42:55 wysłana przez jackfinch »