Autor Wątek: Stacja P.Z APINA  (Przeczytany 14702 razy)

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4929
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #150 dnia: 2019.12.10, 21:53:45 »
Pewnie tak jest, jak Piszesz.
Zauważyłem ciekawą przypadłość mojej wersji APINY.
Zanim włączę komputer z podłączonym interface, muszę zasilić najpierw napęd do niego podłączony (w moim przypadku klona Gotek-a).
Jak włączę odwrotnie, to mi się interface nie zgłosi i mam czarny ekran.

Sprawdzałem z płytami Issue 2 i Issue 3b.
Z klonami na razie nie mam jak sprawdzić, bo wstawiłem kontroler WD1793.
W klonach, przeważnie brak jest +12V z przetwornicy :)
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

damik

  • Rosin sniffer
  • *****
  • Wiadomości: 746
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #151 dnia: 2019.12.10, 22:06:50 »
Ja mam na szczęście FDC taki jak u Klaud'a ... tylko 5-Voltowy MB8877 wydarty/wymieniony z jednej z płyt do MSX Spectravideo738, ale planuję też przetestować WD1793 z mojej szuflady.

U mnie Gotek'a zasilam tymczasowo prosto z IF Apina - linia 5V , za każdym razem startuje poprawnie, Apina startuje poprawnie nawet bez napędu - tylko wisi po wydaniu polecenia CAT.

Wszystkiego po trochu: schwarz, mydło i powidło...

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4929
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #152 dnia: 2019.12.11, 10:29:43 »
Z firmware JUMBO startuje w ten sposób, że po włączeniu i zgłoszeniu się interface, zaczyna szukać na dyskietce pliku "boot". Wydaje się wtedy, że interface "wisi", jesli nie ma podłączonego fdd, ew. nie ma dyskietki w napędzie.
Jeśli nie znajdzie w/w pliku, zwraca błąd i wyświetla komunikat A: RUN "boot".

Tak samo zachowywały się niektóre firmware w Beta Disk 48/128.
Po prostu, dla wygody użytkownika, żeby nie pisać za każdym razem RUN "boot", komenda ta została zaimplementowana
w firmware.

Dla mnie jest to trochę denerwujące, bo jak nie znajdzie programu "boot", to żeby napisać polecenie CAT,
muszę skasować polecenie RUN "boot" z linii poleceń.

Mam dwie sztuki kontrolera WD1793, pochodzą z dwóch różnych źródeł i posiadają różną datę produkcji oraz serii.
Jedna sztuka, jest taka ciekawa, że gdy jest zamontowana w APINA, po podłączeniu do ZX-a i włączeniu całości,
przetwornica w komputerze aż piszczy (z wrażenia ?). Zaś na +12V jest niezłe zachwianie.
Co ciekawe, "efekt" ten występuje na moich dwóch testowych płytach Issue 2 i Issue 3.

Kiedy zamontuje drugi z kontrolerów, tego "efektu" nie ma.
Być może, jeden z tych WD-ków jest lekko więcej "prądożerny" od drugiego na linii +12V.
Albo jest uszkodzony, choć pracuje poprawnie.
Dla wykluczenia w/w przydał by się trzeci :)

Chyba lepiej i zdrowiej jest zastosować któryś zamiennik WD1793, nie potrzebujący +12V.
Interface będzie wtedy współpracował też z klonami.
« Ostatnia zmiana: 2019.12.11, 10:40:03 wysłana przez Maryjan »
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

damik

  • Rosin sniffer
  • *****
  • Wiadomości: 746
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #153 dnia: 2019.12.11, 11:57:17 »
Właśnie zamontowałem u siebie firmware "Jumbo" i wszystko działa dokładnie tak jak opisuje Maryjan.
Musiałem jeszcze wymienić kilka TTL'i na serię LS i teraz wszystko działa nieco stabilniej.
Zastanawiam się czy nie podejdzie tam czasem jakiś inny firmware i czy jest szansa przerobić to by działało z ZX Spectrum 128K ?

EDIT: Niestety po dłuższym czasie użytkowania nadal coś się wiesza i przestaje reagować na klawiaturę  >:(
Pokombinuję jeszcze coś z kondensatorami na zasilaniach, bo szmaty w niektórych miejscach tego IF osiągają prawie 0.5V  :o
« Ostatnia zmiana: 2019.12.11, 12:09:23 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: schwarz, mydło i powidło...

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4929
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #154 dnia: 2019.12.11, 12:33:21 »
U mnie odpukać, na razie stabilnie.
Ale ja mam wstawionego WD1793.
Może tu leży problem ?

Ja będę próbował uruchomić firmware z niemieckiej wersji Beta Disk 48.
Firmware nazywa się VISION i posiada graficzny pulpit zarządzania plikami i napędami.
Coś a'la wczesny Windows :)

Tu jest filmik o w/w firmware https://www.youtube.com/watch?v=O_D-z3UDnRE
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 4665
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #155 dnia: 2019.12.11, 12:54:57 »
Czy Vision nie zajmuje przypadkiem 16KB? W takim razie bez modyfikacji na plytce i 27C128 nie obejdzie sie.

Co do kondensatorow, to widzialbym przynajmniej jeden dla kontrolera, drugi w okolicach dzielnika zegara i jeszcze jeden przy buforach we/wy na stacje.

Roznice pomiedzy FD1793 a MB8877: w Osbornie 1 oba dzialaja poprawnie. MB8877 pobiera ok 350mW, a FD1793 ok 500mW. Ogolnie kontroler nie wezmie wiecej niz 100mA. Na plytce najbardziej pradozerne sa bufory 7416/06 i 7417/07.

damik: jaki dales rezystor R1 na dolnej plytce, 10k?
« Ostatnia zmiana: 2019.12.11, 13:13:30 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4929
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #156 dnia: 2019.12.11, 13:39:16 »
Ja wstawiłem 7416 i 7417.
Jak próbowałem 7406, to były problemy.

Wiem, że z VISION będzie trochę zabawy, żeby zmusić to do pracy z tym interface, ale spróbuję.
Zawsze to coś ciekawszego, niż standardowy firmware.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

damik

  • Rosin sniffer
  • *****
  • Wiadomości: 746
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #157 dnia: 2019.12.11, 14:49:01 »
R1 dałem 10K, ale nadal mam problemy ze stabilnością pomimo podpięcia kilku dodatkowych kondensatorów na zasilaniu w różnych miejscach.
Komputer (issue3b) po nagrzaniu lub po kliku minutach pracy wiesza się z podłączonym tym IF.
Pokombinuję jeszcze z rezystorem albo wywalę przetwornicę i dam zwykły stabilizator.

Testowałem jeszcze z układem SYP1793 od SYNERTEK, działa tak samo niestabilnie, więc to nie to.
Wkładałem jeszcze 2 sztuki SAB1797 od Siemensa (nowe) i niby powinien też działać bo różni się to tylko jednym i tak nie używanym sygnałem, ale nie działa to poprawnie i w momencie zaczytania dysku komp się zwiesza z zielonym borderem za każdym razem.

Dziwne jest jeszcze że ZX Max48 nie widzi napędu z firmware Jumbo ale ze zwykłym starym 4KB chodzi bez problemu.  ;)
« Ostatnia zmiana: 2019.12.11, 15:18:14 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: schwarz, mydło i powidło...

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4929
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #158 dnia: 2019.12.11, 17:22:38 »
Może faktycznie, jest to wina przetwornicy, jak to było u mnie.
7805 wcale tak się bardzo nie grzeje przy zastosowaniu radiatora typu "U".
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

damik

  • Rosin sniffer
  • *****
  • Wiadomości: 746
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #159 dnia: 2019.12.11, 19:56:02 »
Niestety, zmiana rezystora R1 jak i podmiana na stabilizator 7805 nie przyniosło żadnej poprawy, nadal się zawiesza po kilku minutach pracy :(
Nie jestem już z tego mądry, trzeba się przespać z tym problemem i może coś mnie jutro olśni  ;D
« Ostatnia zmiana: 2019.12.11, 20:12:03 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: schwarz, mydło i powidło...

damik

  • Rosin sniffer
  • *****
  • Wiadomości: 746
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #160 dnia: 2019.12.12, 11:51:06 »
Zmieniłem komputer na inny z płytą issue 4s i Apina działa bezproblemowo już kilka godzin nawet z wlutowaną przetwornicą.
Dziwna sprawa, bo tamten stary "gumiak" jak do tej pory działał mi ze wszystkimi innymi IF z Maryjanowym Opusem włącznie   ::)

Jednak z FDC SAB1977 nadal to nie działa i po wydaniu polecenia CAT zmienia ścieżki w napędzie i w momencie rozpoczęcia odczytu zwisa zapalając border na zielono. Może różnice pomiędzy kontrolerem FD1973 a 1977 są jakieś bardziej istotne ... a wydawało mi się że powinno to też działać, chyba że mam jakieś felefne układy.


Wszystkiego po trochu: schwarz, mydło i powidło...

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4929
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #161 dnia: 2019.12.12, 12:14:15 »
Czy procesory w tych płytach są takie same ?
Należy też pamiętać, że Beta Disk 48 rezerwuje kilkanaście bajtów pamięci na swoje zmienne.

Czy z Twoim ZX MAX-em 48k działa teraz poprawnie ?
 
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

damik

  • Rosin sniffer
  • *****
  • Wiadomości: 746
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #162 dnia: 2019.12.12, 12:22:04 »
W ZX Max48 działa jedynie z wersją 1.0 firmware, Jumbo nie działa...
A u Ciebie Maryjan działa Apina z Jumbo w ZX Max48 ?
Wszystkiego po trochu: schwarz, mydło i powidło...

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4929
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #163 dnia: 2019.12.12, 12:36:23 »
Eee.. nie mam ZX Max-a 48 :)
Ale sprawdzę ze ZX Spider 48k, bo mam.
Tylko nie sprawdzę czytania z napędu, bo mam WD1793.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

damik

  • Rosin sniffer
  • *****
  • Wiadomości: 746
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Stacja P.Z APINA
« Odpowiedź #164 dnia: 2019.12.12, 12:50:54 »
Wymieniłem za Twoją sugestią w "gumiaku" procesor na wersję NMOS bo wcześniej miałem tam jakiegoś Zilog'a CMOS z Aliexpress, i na razie od 15 minut działa bez zwisu, na tamtym procku już by raczej wisiał...

Czyli może to było to...
Wszystkiego po trochu: schwarz, mydło i powidło...