@Sabe^OLB To samo kiedyś czułem na myśl o ZX 128, choć wtedy widziałem go tylko na zdjęciach (w tamtych czasach jechałem tylko od czasu do czasu na pożyczonym gumiaku, Timeksie i Unipolbricie). Miałem nawet już kupować +3, ale nie udało mi się go nigdzie znaleźć. Wtedy pojawił się Sam i po prostu musiałem go mieć. Oczywiście doskwierał brak oprogramowania, więc już na początku przeniosłem na niego wszystko co miałem z ZX-a, podłączyłem AY-greka, przerobiłem na swoje potrzeby emulator z Lerm Software (AY musiał być podłączony pod inne porty, więc trzeba było dorobić kod poprawiający odwołania do niego). Na początku był to więc taki niby Spectrum 48 + AY + stacja 3,5''

A jak wyszła The Lyra 3, to kumpel spectrumowiec też sobie kupił Sam-a

W końcu po kilku (niewielu) latach padł mi ASIC, sklep Europa w stolicy zniknął, serwis bodaj w Łowiczu też i przygoda się skończyła. Aż do czasów pierwszego emulatora na PC, wtedy wszystko na nowo odżyło. Dziś mój Sam ma się dobrze: ma wymieniony ASIC, parę zrobionych przeze mnie własnoręcznie interfejsów oraz SD HxC Floppy Emulator (choć flop też jest nadal sprawny). Jak coś na niego piszę, to na PC w emulatorze, a potem sprawdzam efekty na właściwym sprzęcie.
Sentyment do Sam-a mam ogromny. Pewnie też ze względu na trud, jaki trzeba było włożyć w zdobycie oprogramowania do niego. Trudno zliczyć, ile razy jeździłem w tym celu do Warszawy. Mimo to brak oprogramowania nie bolał mnie aż tak bardzo. Dzięki temu każda nowość bardziej cieszyła

Oprócz tego co nieco sam napisałem (a to daje mnóstwo satysfakcji), do oglądania i słuchania miałem sporo demek na AY-greka, a w Lotusa mogłem pograć u jakiegoś kumpla z Amigą