Ja osobiście jestem dosyć sceptyczny wobec ULA+.
Oczywiście każdy w swoim wolnym czasie może robić co mu się podoba, w tym tworzyć ULA+, ale dla mnie Spectrum z taką a nie inną paletą to po prostu pewien standard którego nie należy ruszać. W palecie Spectrum brakowało pewnych kolorów jak szary czy brązowy, co odróżniało go od Commodore. Natomiast zwolennicy ULA+ właśnie cieszą się jak dzieci że mogą na nowym Spectrum wyświetlać szary czy brązowy - jak powiedziałem kolory "ideologicznie obce"

Tutaj fragment dyskusji z Wosu na temat podniecania się konwersjami z C64 w której to dyskusji ludzie się naprawdę ostro pożarli:
http://www.worldofspectrum.org/forums/showthread.php?t=6111&page=23Trzeba też powiedzieć że facet który tworzy ULA+ jest mocno humorzasty, obrażalski i chimeryczny, co nieraz wyszło na Wosie. Trochę mi się stosunek do niego przenosi na jego wytwory, muszę nad tym popracować

No i wreszcie jak już pisałem na Wosie, edycja palet daje zwykle dość ograniczone możliwości. Po pierwsze jeśli mamy grę mono, to nic z tym nie zrobimy - z ULA+ gra dalej będzie mono. Po drugie zaś w kolorowej grze przy zmianie kolorów dość mocno ogranicza nas logika świata. Mamy przykładowo czerwone cegły. Możemy je zmienić na szare cegły, ale wtedy się raptem okazuje że w innym pomieszczeniu mamy ... szary ogień

Dlatego nowe palety, które widziałem zazwyczaj zmieniały tak naprawdę niewiele - np. kolor żółty na złoty czy niebieski na fioletowy. Można by zrobić więcej ale wtedy by trzeba deassemblować całą grę i zmieniać indywidualnie wartości każdego atrybutu.
Tak więc wolę pozostać przy klasycznych rozwiązaniach.