to +2 nie ma wbudowanego kempstona? jeszcze nic nie odpalałem więc jestem zaskoczony.
Nie, +2 nie ma Kempstona, tylko Sinclair1 i Sinclair2. Tak samo w przypadku +3 i +2A/B.
I w sumie IMO raczej dobrze, ze nie maja Kempstona, przynajmniej sie nie gryzie z innymi interfejsami korzystajacymi z tych adresow, ktore zajmuje Kempston. No chyba ze daloby sie tego wbudowanego Kempstona jakos stosunkowo wygodnie wylaczac, a nie ze trzeba ingerowac na plycie, jak np. w TC2048.
Niestety nie, ma za to porty na 2 joysticki typu 'Sinclair'. Od Kempstona różni się podłączeniem pinów, zatem we własnym zakresie można zrobić przelotkę sygnałów.
Zeby tego pozniej ktos, kiedys opacznie nie zrozumial, to pozwole sobie dodac, ze Kempston i Sinclair1/2 to zupelnie inne interfejsy joystikow niz Kempston (Sinclair1/2 dubluje odpowiednie klawisze numeryczne), a to ze akurat pod skrzydlami Amstrada zamieniono rowniez znaczenie niektorcyh pinow na gniazdach joystickow, to juz zupelnie insza inszosc. W sinclairowskim interfaceII interfejsy joysticka byly rowniez w standardzie Sinclair, ale wyprowadzenia na gniazdach DB9 byly standardowe, tzn. takie, ze dzialaly joystiki do Atari, Commodore itp.
P.S. Widze, ze w dalszej czesci watku sprawa z wlasciwym pojeciem interfejsow Sinclair i Kempston sie wyjasnily... ale skoro juz naskorbalem te dwa zdania powyzej, to szkoda mi je kasowac

.
Tylko Timex miał Kempstona on-board.
No tak, jesli wziac pod uwage kompiki czesto wystepujace w PL, ale gwoli scislosci dodam, ze TC2048 nie byl jedynym klonem z wbudowanym inferfejsem Kempston. Inne maszyny z Kempstonem to np. Inves Spectrum+, Didaktik M, Kompakt, i wiele radzieckich/postradzieckich klonow.
Chociaz nie, nawet na polskim podworku wystepuje jeszcze jeden komp z wbudowanym interfejsem w standardzie Kempston... kto mi powie jaki komp mam na mysli?
Kiedyś były takie jojsticki z przełącznikiem c64,atari / cpc.
Myślicie ,że w trybie cpc pójdzie z zx128+2 ?
Tak, powinien pojsc. Mam takie wlasnie joysticki z przelacznikeim "normal" / CPC i z tego co pamietam, one dzialaly z ZX+2/+3/+2A/B. Przy okazji jak kiedys bede cos szukal i "wygrzebywal", to sprawdze to na 100%. A poki co traktuj te infomacje pewna na, powiedzmy, 90%

.
Głowy sobie nie dam uciąć, ale mam wrażenie, że CPC to jeszcze inny system - tam zdaje się joysticki były jakoś multipleksowane - port był jeden a drugi joystick podłączało się do gniazdka w pierwszym.
Jak wspomnialem wyzej, system byl raczej taki sam, a co do "multipleksowania", to z tego co sie troche orientuje w Amstradach/Schneiderach CPC, to tam sa na tym jednym gniezdzie joysticka wszystkie potrzebne sygnaly dla dwoch joystickow, wystarczy tylko odpowiedni rozglaleziacz (bez zadnej dodatkowej elektroniki). Jesli mnie pamiec nie myli, to chyba nawet kiedys dawno temu robilem taki rozgaleziacz koledze, ktory mial 464.