ZXVGS to bardzo ciekawe rozwiązanie. Używałem i byłem super zadowolony, jak przy pomocy odpowiedniego kabelka, poprzez port LPT w PC łączyło się wszystko poprzez Ti-of-TTL z ZX-em. Przy czym PC robił za wielką stację dysków i nie tylko. Np. można było używać myszki w PC jako Kempston mouse w Art-Studio w ZX-e. Był do tego kabelka mały programik, który odpalało się na PC w DOS-ie i on załatwiał wszystko.
Gdyby do Ti-of-TTL podłączyć klon FDD3000 któy robi Pear i dodać obsługę j.w. byłą by pełnia szczęścia.
Oczywiście do Ti-of-TTL które opracował Pear trzeba by wgrać odpowiedni wsad z obsługą ZXVGS i zapewne coś tam przerobić w kwestii adresowej.
Sam ZXVGS posiada rozszerzenia w postaci modułów RZX, poprzez które realizowana jest obsługa hardware i software.
Nie wiem jaki status na dzień dzisiejszy ma system ZXVGS. W końcu Yarek spędził nad nim kupę czasu, za co mam do niego ogromny szacunek, bo ja jestem już chyba zbyt tępy na porywanie się na taki projekt.
Może po prostu podejść do sprawy inaczej. Zbudować interface emulujący FDD3000 oraz TOS poprzez "wtyczki" RZX w systemie ZXVGS działającym na Ti-of-TTL ?.
W załączniku przesyłam w/w programik na PC do obsługi ZXVGS przez specjalny kabelek (Pear ma taki kabelek, to może w ramach "walki z wolnym czasem" rozrysuje jego schemat), oraz całość łącznie z przygotowanymi programami i modułami RZX. Można sobie to przeanalizować.
No i najważniejsze, niestety, na oryginalnym interface do FDD3000 to nie zadziała