Przetestowałem cztery tv LCD i tylko ten jeden samsung daje ciała

... reszta OK.
Kilka odpowiedzi:
- do toru wizyjnego mimo, że nie wykorzystuje composite (brak układu AD...) to dołożyłem pozostałe rezystory 75R i 42R
- elektrolit w resecie wymienię, ale sam reset chyba działa bo jest zmiana na ekranie po zwarciu elektrolitu (przycisk reset)
- prawie wszystkie scalaki to HT tylko 74253 mam LS-y (w przepisie są dwa 74HC253, a u siebie w zapasach okazało się, że mam tylko jeden). przy różnych konfiguracjach np.: jeden HC, drugi LS mam ekran zabarwiony w jakieś barwie głównej (np.: lekko zielony).
Bardziej martwi mnie to, że komp jest martwy... wygląda jakby chciał zrobić reset (w zwolnionym tempie) i zawiesza się. niekiedy po ręcznym zresetowaniu mam pionowe linie + kilka migających 'artefaktów'. Również ramka dookoła ekranu ma jakieś szare zakłócenia ('mory"), które o dziwo znikają na czas wciśnięcia resetu..
Scalaki powiny być dobre (praktycznie wszystkie nówki, Z80, SRAM przetestowane w innych urządzeniach i są sprawne). Postaram się zrobić później parę fotek tego co jest wyświetlane (teraz jestem ciut zmęczony już tą płytką

...)