Przy wyświetlaniu literek jest różnica czy run wpiszesz na dole ekranu czy wpierw dasz CLS.
Część kompów ma jakieś polecenia które sprawiają że sam może sobie zmierzyć czas. np w CPC:
W pierwszej linijce piszesz t1=TIME a po ostatnim NEXT:t2=TIME:?(t2-t1)/300 i mamy czas programu w sekundach. Tak samo można w C64 tylko że dzielimy na 50 zamiast na 300.

W innych kompikach można na końcu dodać komendę które emituje sygnał dźwiękowy, bo budowa naszego mózgu sprawia że nasza reakcja na obraz jest o ok sekundę wolniejsza niż na dźwięk. Jak nie ma takiej komendy to można PRINT CHR$(7), lub inny kod w niektórych kompach to emituje pisk. To tak a propo stopera.
Ale spoko że chciało ci się tyle testów robić.

Przejrzałem tą twoją stronkę, fajne fotki, ale przy niektórych kompach jest parę błędów w podanych parametrach, oraz przemycone kilka stronniczych opinii w takiej formie jakby to miały być fakty, jak np że CPC ma wolną stację.
Z czym ty tą stację porównałeś że doszedłeś do takich wniosków??
Jak to przeczytałem to zaraz zajrzałem do opisu C64, który ma najwolniejszą stację w historii komputeryzacji, 8-krotnie wolniejszą niż w CPC, czy jest tam podobna adnotacja, ale nie ma!
Pomyślałem sobie, każdy pisze na swojej stronce co mu się podoba, a że przy okazji szuka guza to cóż, może ma czarny pas.