Zdałem sobie sprawę z pewnej rzeczy jeśli chodzi o aktualne klony i monitory VGA. Na przykład taki ZX Evo z niektórymi monitorami może nie działać. Mało tego - pobrałem programik
EVO testujący monitor i zrobiłem test na monitorze CRT 17". Obraz pojawił się poprawny ale praca przy takim ekranie to pomyłka - posiedziałem dosłownie chwilę i miałem dość tego migania

- w menu monitora mogę podejrzeć aktualne częstotliwości odświeżania i pokazało mi 50Hz (dokładnie 48Hz).
Słyszałem też, że jest firmware ze wsparciem 60Hz ale też, że z nowszym firmware źle działają gry i dema:
Aktualnie produkowane SpectrumyCzłowiek zachwycony tymi "cudeńkami" jak ZX Evo, Speccy 2010 itp. nie zastanawia się z grubsza gdzie będzie wyświetlał obraz - a to według mnie podstawa więc tylko i wyłącznie ekran LCD, ewentualnie stary TV CRT za pomocą złącza SCART w odległości ok. 2m.
Odnośnie LCD to dziś mamy tylko panoramiczne - nie wyobrażam sobie używania takiego ZX Evo na rozciągniętym ekranie panoramicznym więc najlepszy byłby monitor LCD 4:3 ewentualnie panoramiczny z możliwością wyświetlania formatu 4:3 z czarnymi pasami po bokach.