Bhpjean:
> Tak, jest wersja tap , dostępna na
http://budder.narod.ru/MugenGroup/wp.htm ....
---------------
No proszę. Nie wiedziałem.
> fakt ... nie doczytałem .... kurcze szkoda ... minimalne wymagania coś tam napisali 256kb hmm a szkoda ...
Kurcze ... Zaczynam sie po woli czuć jak bym siedział przed PC ...
Miałem ZX48+ dema nie chodzą bo wymagają ZX128
Mam ZX128 i się okazuje że nadal mało bo minimum do czegoś tam to 256 ...
------------------------
Zgadzam się tu z Pyzą, że nie da się zauważyć żadnego rozsądnego powodu, by player ów (jak i niektóre inne utilsy) nie chodził na pamięci 128K. Ja rozumiem, że to najbardziej wypasiony i skomplikowany player wszechczasów na Spectrum, i że ponoć czyta dosłownie WSZYSTKO, to zapewne wymaga skrajnie dużej ilości driverów/playerów. Ale skoro jest dyskowy (a u nas na divIDE to dogrywania nawet byś nie zauważył, gdyby się kolor ramki nie zmieniał), to mógł po prostu zrobić wersję TAP dla 128K, z DOGRYWANYMI w locie wymaganymi driverami.
ZWŁASZCZA, że ten program z nieznanego mi powodu nie odpala MP3, co jest już wyjątkowo kretyńskie, bo to parę odwołań i wszystko. Z resztą pisałem mu, żeby dodał, ale w tradycyjny sposób olał maila. No i mamy w związku z tym jakiś obsceniczny obciachowy player MP3, wyglądający, jak w BASICu, zamiast porządnych driverów do ładnego Wilda.
> Istnieje jekiś projekt rozbudowy RAM do ZX128 aby te fajne rosyjskie dema i soft zaczęły działać
na old Spectrum ??
----------------------
Rosyjskie dema i większość softu nie wymagają więcej, niż 128K i chodzą normalnie na "old Spectrum", w najgorszym wypadku potrzebują małego crackingu.

Już niejednokrotnie wystawiałem tego gigantycznego ZIPa z demami rosyjskimi, hackowanymi na "brytyjczyków".
Mogę znowu wystawić, jeśli chcesz.
Problemem jest raczej brak producenta BetaDysku lub przynajmniej PORZĄDNEJ implementacji tegoż dla divIDE.
> Jakoś mi się nie uśmiecha wywalić ponad 700 zł na Specy 2010 czy też EVO bo się za chwilę pewnie okaże się że
jak się postawię i sobie kupię to i tak będę epokę do tyłu ... bo poziom wymagań poszedł w górę ...
----------------------------
Ee, raczej wciąż większośc trzyma się 128K.
A liczę na to, że Speccy2010 - jeśli w końcu wyjdzie w PL - to jednak nie będzie droższe, niż te 500zł, czy coś.
Za Evę faktycznie dałem 700zł, ALE za całość, czyli z kartami TurboSound i NeoGS.
Standardowa Eva to pewnie jakoś też 500 zł byłoby.