Zamontowałem.
Moim zdaniem dla ZX 81 jak i Timex 1000 taki mod powinien być już w standardzie.
Obraz zarówno w jednym, jak i drugim komputerku, na kilku LCD na których sprawdzałem bez zarzutu.
W moich dwóch "sprzętach" które posiadam (ZX 81 i Timex 1000) występuje ULA z serii 2C210.
Dla płytki montowanej do ZX 81 wartość R2 - 68k była poprawna, wystarczyła lekka korekcja PR-kiem R10
Zaś dla Timex 1000, zmuszony byłem (za radą Pear-a) na zmianę R2 na wartość 47k. Bez tego, obraz był zbyt ciemny.
Okazuje się, że w oby dwóch komputerach choć ULA jest taka sama 2C210, w Timex 1000 trzeba było skorygować wartość w/w rezystora.
Co ciekawe, efekt taki występował też po zamianie miejscami ULA z ZX81 do Timex 1000.
Być może, jest to spowodowane układami wyjściowymi z ULA (elementy R/C) występującymi na płycie w Timex 1000.
Albo jeden układ ULA jest już tak wygrzany, że stracił swoje parametry.
Jak widać, ULA, ULI nie równa

W każdym bądź razie, polecam taki mod wszystkim, który chcą jeszcze pracować/bawić się w/w komputerkami.
Drugą, niezbędną modyfikacją wg. mnie, jest naklejenie radiatora na ULA. To na prawdę przedłuży jej żywotność.
Jak na razie, nie słyszałem o zamienniku ULA dla ZX81 - takim np. jakim jest SLAM dla ZX 128k.
Tak że z mojej strony, naprawdę SERDECZNIE polecam