Dzięki Klaudiusz za:
Za specyfikacją ZX Spectrum:
Power Supply Unit
The unstabilised external power supply unit is a source of some problems. The design is such that, at minimum input voltage (215 ac) and 1.4A output, the voltage through should not be less than 7.0V; at maximum input voltage (265 ac) and 600mA output. the voltage peak should be less than 14V.
W skrócie, dla zasilania z sieci o napięciu 215V i obciążeniu 1.4A, napięcie na wyjściu nie może być niższe niż 7V, a przy maksymalnym napięciu zasilajacym 265V i obciążeniu 600mA wartość szczytowa napięcia nie może przekraczać 14V.
1. Jeżeli ZX Spectrum jest zaprojektowany tak, by wytrzymać napięcie zasilające 14V (600mA to właśnie pobór prądu "gołego" Spectruma 48K), to zmierzone przez rys_ds napięcie tj. 12,65V łapie się nawet z zapasem. Trochę to dla nas, dbających o komputer, dużo,
ale spełnia warunki techniczne. Przeliczając napięcia wychodzi że ten zasilacz obciążony ZX 48K osiągnąłby 14V teoretycznie przy (245/12,65)*14=271V, czyli grubo powyżej granicy tolerancji napięcia sieciowego (230*1,1=253).
Wracając do zasilacza UK1400:
- napięcie zasilające 245V
- napięcie wejściowe (bieg jalowy) 13.4V
- napięcie wejściowe (128K ze standardowym 7805) 10.4V
- napięcie wejściowe (48K z przetwornicą DC) 10.9V
- napięcie wejściowe (HQ48K) 11.2V
Wszystkie komputery były nieobciazone, pomiary po włączeniu i (C) na ekranie.
2.Nie załapałem że to
UK1400 (IN: 240V AC), a mój jest oczywiście
EU1400 (IN: 220V AC)

Różnica Uwy między nimi to (moim zdaniem) 0,8-1,2V (przy tym samym Uwe).
Ale zeby zamknac temat zrobie eksperyment - podjade do kilku znajomych w najblizszych dniach i powiem wam jakie beda wyniki pomiarowe
Mysle ze to fair podejscie?
3. Fair będzie jak weźmiesz też oryginalny EU1400 i podasz wyniki dla obu. Jak sam do mnie pisałeś, chodzi o "zamiennik zasilacza do ZX Spectrum".
Jeśli Ci się to jednak nie podoba, to jak już pisałem, bez problemu możesz go zwrócić.
W moich wszystkich zasilaczach, nawet fabrycznych wstawiłem stabilizator 7809,
i jak dotąd nie zdarzyła mi się awaria przetwornicy, czy jakiegoś innego elementu,
w układzie zasilania.
Układ 7809 prawie się nie grzeje a zabezpiecza komputer przed skokami napięć.
Stabilizator w komputerze też przez to grzeje się minimalnie.
Koszt symboliczny, a mam pewność że sprzęt będzie działał prawidłowo.
Jeśli zasilacz jest nietypowy i daje za duże napięcie, to stabilizator załatwia sprawę.
4.Pomysł dobry, ale ten zasilacz jest nierozbieralny, a dokładanie z zewnątrz chyba nie wchodzi w grę.
Zasilacz jest trochę mocniejszy od oryginalnego i napięcie wyjściowe pod obciążeniem spada mniej niż w oryginale.
5. Wezmę go jednak, razem z oryginalnym. W czwartek dużego tłumu nie będzie, więc może mnie z baru nie wyrzucą

Chodzi o to, że różnica prądowa jest niewielka i ten zasilacz ma dla każdego prądu (0, 0,6 i 1,4A) napięcie większe o max.0,3V od EU1400. Napięcie spada tak samo. Można powiedzieć, że jest zamiennikiem z dokładnością do 0,3V.
rys_ds ma najwyraźniej wątpliwości, czy przypadkiem nie chcę go naciągnąć (albo co gorsza że nie wiem o czym piszę), więc trzeba to wyjaśnić do końca.