pear ... musze sie niezgodzic z tym co piszesz i zarazem zgodzic sie z tym co pisze nietoperz
1) Nie prawda to co piszesz o Z80 ... Z80 rzeczywiscie ma sygnal RFSH tylko ze w gumiaku wisi on w powietrzu i nie jest do niczego podlaczony poza zlaczem krawedziowym.
2) Zarowno ULA jak i Z80 odswiezaja RAM dokladnie w ten sam sposob, czyli podaja 7 pierwszych bitow adresu wiersza i gasza "na chwile" linie nRAS - Z80 robi to dla upper ramu ULA dla lower BEZ gaszenia nCAS (czyli odczytu de facto nie ma), poniewaz SRAM ma to gdzieś aż do stanu niskiego a nCS to SRAM nic nie poda na te linie
3) Nie trzeba "odlaczac" SRAM od magistrali gdyz jezeli nCS jest w stanie wysokim to SRAM ma linie danych w stanie wysokiej impedancji i de facto sam sie odlacza od magistrali , czyli zanim pojawi sie CAS nic na databusie nie ma prawa byc zapalonego przez SRAM
4) Jedyne co mi przychodzi do glowy z tymi smieciami to to ze gdzies albo RAM albo zatrzask nie nadazaja, albo cos jest zle zrobione- kij wie - dlatego te smieci sa dla mnie zagadka bo teoria mowi ze nie ma prawa ich tam byc
5) W uper ram RAS CAS generowany jest poprzez 74ls32 i 74ls00 z odpowiednimi opoznieniami na ukladach RC - ULA robi to samo "w srodku"
6) Mam modul SRAM w lower RAM od Retroleum - dokladnie tak zrobiony jak nietoperz pisze w jednym moim 16k- zero rainingu tam gdzie go byc nie powinno