Witam, dzisiaj przyszły zamówione części, pojechałem jeszcze kupiłem wszystkie kondensatory i zabrałem się za naprawę.
Wylutowałem ztx 650 i sprawdziłem, okazał się całkowicie spalony, zastąpiłem go jak koledzy wyżej podawali ztx 653.
Następnie wylutowałem ztx 213, okazał się dobry ale zamieniłem go na ztx 753.
Wlutowałem jeszcze zapobiegawczo stabilizator napięć, chociaż chyba oryginalny było dobry bo dawał odpowiednie napięcie.
Sprawdziłem kondensatory w sekcji zasilania przetwornicy i okazały się sprawne.
Podłączyłem zasilacz i usłyszałem znajomy ćwierk cewki

, po włączeniu tv jest znajomy obraz na telewizorze, także pacjent uratowany.
Zostały mi jeszcze 2 x ztx 653, oryginalny ztx 213, oraz oryginalny stabilizator i wszystkie dokupione kondensatory, jakby ktoś chciał to oddam po kosztach + kw jakaś najtańsza

Została mi jeszcze do zrobienia ta nieszczęsna klawiatura, ale przyjrzałem się dokładnie i przecież taśmy jest wystarczająco. Urwały się tylko końcóweczki.
Przyciąłem taśmę równo, odsłoniłem ścieżki, przeczyściłem zaczernienia żeby się błyszczały, te na taśmach, i najzwyczajniej w świecie wpiąłem klawiaturę. Nawet jeszcze luzu zostało.
Klawiatura także działa perfekcyjnie. Jestem zadowolony z osiągniętych efektów i serdecznie dziękuję wam za pomoc w ożywieniu spectrusia.
Muszę teraz zdobyć jakiś magnetofon, mam dostęp do starych angielskich magnetofonów, możecie polecić na co zwrócić uwagę przy doborze magnetofonu z UK ?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jedynie co mnie denerwuje to mała dziurka przy modulatorze bo ktoś wyprowadził wcześniej kabelek, ale ja go wywaliłem by mieć oryginał.
Acha jeszcze o napięciach:
nr 1 vbb zamiast -5 v pokazuje -4,75, więc jest ok
nr 8 vdd zamiast +12 pokazuje teraz 12 volt więc też ok
nr 9 vcc jest +5 volt tak jak powinno być