Może trzeba poszukać klawiszy od starszego modelu.
Przed wprowadzeniem do klawiatury PC klawiszy Windows, spacja też miała 8 klawiszy długości.
Klaisze od Commodore 64 wygladaja niemal identycznie.
Jedny problem jest taki, ze w poszukiwaniu nowych klawiszy nie znajdziemy nikogo, kto robi nowe klawisze do nietypowych klawiatur.
Kiedys zajalem sie tym na chwile i wyszlo mi tak.
Znalazlem firme pod Wroclawiem, ktora zajmuje sie tloczeniem roznych rzeczy z plastiku, jak np pojemniki na olej czy nakretki do butelek, czy tez inne tam takie. W gruncie rzeczy zajmuja sie produkcja plastikowych elementow metada wtryskowa przez matryce. Przy rozmowie wyszlo, ze wlasciciel ma takiego samego hopla na punkcie starych komputerow i mozliwe, ze czyta tego posta. Ale na samym starcie powiedzial mi, ze koszt wyprodukowania nowych matryc przekracza budzet przypuszczalnie nas wszystkich tu razem wzietych, a o oplacalnosci ze wzgledu, ze potrzebne jest tylko kilka zestawow zupelnie nie ma mowy.
Teraz tak sie okazuje, ze znalazlem tez kogos, kto jest w posiadaniu oryginalnych matryc od klawiszy do elwro, z czym wlasciciel powyszej firmy zaoferowal sie, ze chetnie by wytrysnal kilka zestawow typowo po kosztach, gdyby na te matryce mogl chociaz rzucic okiem i zobaczyc, czy udaloby mu sie zaadoptowac jego wtryski do tych matryc. Dotej pory nie mamy fotek, moze jakos kiedys sie pojawia aczkolwiek ....
Posadacz tych matryc powiedzial mi, ze ze wzgledu na wiek te matryce lekko w kilku miejscach nadzarla rdza. Z tym tez dogadalem sie z jednym metalurgiem we Wroclawiu, ze moglby sie moze podjac naprawy tych matryc, ale tez musialby rzucic chocby na nie okiem, zanim moglby sie z czymolwiek zdeklarowac.
Na ta chwile, nie mam ani nawet jednej fotki tych matryc ani niczego, z czym moglbym pocisnac ten temat dalej, a nie chce naciskac na posiadacza matryc, bo wiem, ze ma napiety harmonogram tak jak ma.
Jedyne co zostaje, to poczekac, az moze pojawi sie chociaz fotka albo dwie, zeby mozna bylo ten temat pociagnac.
Jesli by sie to udalo, to zostaje tylko transport tych matryc do Wro i potem do "pod" Wro ale mysle, ze miedzy nami jakos poradzili bysmy sobie z tym problemem

Pozdrawiam