Jeszcze nie brałem się za lutownicę bo czasu brakowało, ale udało mi się sprawdzić kilka rzeczy, a mianowicie. Amiga 500 z tym ekranem też generuje żółto-zielony, albo zielony obraz. Kabel oraz sama Amiga testowana z innym telewizorem działa poprawnie. Nie sprawdzałem jakie w przypadku "pięćsetki" są napięcia na wiadomym pinie, ale jak znajdę schemat kabla to pomierzę. Z drugiej jednak strony po podłączeniu przez SCART tunera, nad wyraz popularnej telewizji satelitarnej, obraz ma kolory normalne, brzydkie ale normalne

. Tak sobie myślę, może głupio, ale ten się nie myli kto nic nie robi, żeby podłączyć pod 16 pin zewnętrzne źródło zasilania 3V, tak na próbę. Naturalnie nie będę łączył tego zewnętrznego zasilania pinu 16 ze Sepctrumem. Nie wiem tylko pod który pin masy podłączyć się.
Jak już wcześniej wspomniałem, nie wiem czy to co wymyśliłem nie jest kompletną bzdurą, więc proszę bardziej obeznanych w temacie o pomoc i przy okazji życzę wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia!