No więc tak.
Składam te rozmaite klony i jakoś żaden mnie w pełni nie zadowala. Ale klony są OK, to ja jestem dziwny, wiem o tym

Bo mam takie nietypową wizję klona, która jest pochodną kilku różnych potrzeb i znalezienie zbioru wspólnego okazuje się dość ciężkie.
Zatem klon, który chciałbym mieć, to przede wszystkim:
- zbudowany na CPLD (jednym duuużym lub dwóch mniejszych), z pełną dokumentacją źródeł, żeby można było je sobie modyfikować według uznania
- CPLD w podstawce/kach, plus piny dookoła, jak w TBBlue

- by można było nasadzić coś większego
- wewnętrzne złącze z wszystkimi sygnałami z CPLD
- port joysticka dwukierunkowy, by oprócz joysticka można było flashować CPLD lub podłączyć adapter PS/2
- AY, im mniejszy tym lepszy
- pamięć RAM to jedynie 2 moduły SRAM (DIP), jeden "contended" (64KB) i jeden dla CPU (64-512KB)
- ROM działający jak multiROM/dandanator, czyli możliwość zmiany ROM-u po starcie lub naciśnięciu NMI
- procesor 3,5/7/10/14/20 MHz
- żadnych divXXX, +D itp. na pokładzie, przecież można to podłączyć pod złącze krawędziowe
- dwa wyjścia wideo, z czego jedno docelowo pracujące w standardzie VGA (jak w końcu powstanie implementacja w CPLD)
- PCB w rozmiarze plusa i/lub timexa.
Chyba najbliżej tego są stare rosyjskie klony typu Sprinter, ATM Turbo (oczywiście PCB są znacznie większe). Z kolei najbardziej obiecująco wyglądają rozwojowe mutacje Harlequina, zwłaszcza, że można na jego podstawie zrobić podstawowy wkład do CPLD (tak chyba ewoluował mini/max 48? Tylko coś źródeł nie widać...).
Tak więc, przy moim tempie prac i poziomie umiejętności, zajmie mi to ze 3 lata