Autor Wątek: Jupiter ACE - replika  (Przeczytany 25335 razy)

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 5425
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #30 dnia: 2018.09.20, 01:55:39 »
Gratulacje :)
Może jakieś zdjęcia ?
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5358
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #31 dnia: 2018.09.21, 00:33:39 »
Proszę bardzo. Modulator jest rozbebeszony, bo drutuję wyjście kompozytowe i walczę synchronizacja oraz z miganiem obrazu na moim LCD. Na innym działa dobrze.
« Ostatnia zmiana: 2018.09.21, 01:27:38 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 368
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #32 dnia: 2018.09.21, 04:40:24 »
Video composite robisz według tego schematu?

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5358
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #33 dnia: 2018.09.21, 07:56:49 »
W sumie wiele wymyślić tam się nie da. Jeden tranzystor (dowolny NPN) dwa rezystory i kondensator.

Mój durny telewizor nie lubi sygnału z Jupitera. Sygnały synchronizacji są prawie książkowe a on strzela focha. Dzisiaj wsadze plytke pear'a z LM1881. Może w końcu załapie synchro.

Sygnał na wejściu modulatora wygląda jak na załączonym obrazku.
« Ostatnia zmiana: 2018.09.21, 09:36:07 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 368
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #34 dnia: 2018.09.21, 14:58:20 »
Co to za LCD?

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5358
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #35 dnia: 2018.09.21, 15:25:45 »
Co to za LCD?

Sony Bravia KDL-20S2020, kombajn co ma wszystkie zlacza (2xSCART, HDMI, AV, S-VIDEO, VGA) oraz tunery analogowy i cyfrowy DVB.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Dalthon

  • ****
  • Wiadomości: 397
  • Miejsce pobytu:
    TriCity
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #36 dnia: 2018.09.21, 16:58:49 »
kombajn co ma wszystkie zlacza (2xSCART, HDMI, AV, S-VIDEO, VGA) oraz tunery analogowy i cyfrowy DVB.
co jest do wszystkiego, jest do niczego :P
ZX Spectrum +2 Grey | ZX Spectrum Next | Commodore 64 | Commodore +4 | Atari 520 STF | Amiga 1200

TTJ

  • *
  • Wiadomości: 12
  • Miejsce pobytu:
    Tarnów
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #37 dnia: 2018.09.21, 17:47:48 »
Jeśli zdjęcie widocznego przebiegu na wyjściu jest takie jak widać, to chcę powiadomić, że Soniak ma rację. Impulsy synchronizacji są za duże. Nie wszystkie odbiorniki radzą sobie z takimi przebiegami. Te impulsy, są prawie takie same jak właściwa treść obrazu. Wystarczy popatrzeć na Wiki jak to  powinno wyglądać. Np. tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Composite_video  Ponadto wyjście wzmacniacza musi być obciążone impedancją 75 om bo inaczej nie będzie zgodności z linią przesyłową. (kabelkiem, on też powinien mieć impedancję 75 om). Inaczej pojawiają się odbicia i inne "przeszkadzajki".

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5358
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #38 dnia: 2018.09.21, 17:51:23 »
To jest sygnał na wejściu do modulatora TV, a nie na wejściu TV. Modulator musi być wysterowany z napięciem od odniesienia prawie 2.3V, inaczej nie da poprawnego sygnału RF.

Za wtornikiem emiterowym mam ok 1.2Vp-p.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

TTJ

  • *
  • Wiadomości: 12
  • Miejsce pobytu:
    Tarnów
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #39 dnia: 2018.09.21, 17:54:36 »
Ale ja nie mówię o poziomie tego przebiegu tylko o jego wyglądzie.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5358
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #40 dnia: 2018.09.21, 18:10:11 »
Jupiter daje obraz cz-b, czarne tło i czarna ramka, a znaki biale. Sychro ma ok 4.8us, za nim ok 6-7us na back porch i impulsy wszystkiego co ma być białe. Cały impuls synchronizacji ma długość 64us, czyli tak jak powinien. Albo ja czegoś nie rozumiem
« Ostatnia zmiana: 2018.09.21, 18:16:44 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

TTJ

  • *
  • Wiadomości: 12
  • Miejsce pobytu:
    Tarnów
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #41 dnia: 2018.09.21, 18:18:56 »
No dobrze.Już tłumaczę. Nie chodzi mi o czasy bo te są git. Popatrz na sam przebieg tego co dostajesz. Impulsy synchronizujące maj mieć poziom max 25% całej wartości przebiegu, a video ma mieć 75%. Tak jak na rysunku w odnośniku który podałem. Impuls synchronizacji  ma tam około 0,26V. Wideo zaczyna się na poziomie 0.36V do 1V . U Ciebie jest to pół na pół.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5358
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #42 dnia: 2018.09.21, 18:40:55 »
Fakt, dzięki. Dla pewności sprawdzę co ma za wtornikiem. Choć tak samo jest na wejściu modulatora w ZX81 (noga 16 ULA 2C210E) i działa na tym LCD.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

TTJ

  • *
  • Wiadomości: 12
  • Miejsce pobytu:
    Tarnów
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #43 dnia: 2018.09.21, 18:47:11 »
Może być tak, że ZX daje ten impuls o np. 0,1 V mniej i już jest ok. Ale moim zdaniem, najlepiej zbliżyć się, o ile to możliwe, do standardu.

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5702
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Jupiter ACE - replika
« Odpowiedź #44 dnia: 2018.09.21, 19:21:36 »
Też uważam, że impulsy synchronizacji są za "głębokie" w stosunku do całego sygnału wideo. Nie wiem, jak dokładnie sygnał ten jest "rozbierany" przez logikę telewizora, ale pewnie nieco ona głupieje, mając taki silny przester synchronizacji (albo taką nikłą treść obrazu - jakoś nie mogę do końca zrozumieć skali pionowej na obrazku Klauda).

Bardzo bym też uważał montując duże pojemności na wyjściu. Kondensator, z racji swojego działania, redukuje składową stałą, czyli "przesuwa" sygnał w osi pionowej tak, by wartość skuteczna wyniosła (w przypadku idealnym) zero. Wąskie i relatywnie rzadkie impulsy synchronizacji są słabą przeciwwagą dla sygnału widzialnego, zwłaszcza z dominującą bielą (na szczęście to nie ten przypadek, ale dla ZX81 czy Spectrum jest to już bardzo istotne). Wielokrotnie usuwałem ze Spectrumó mody composite zrobione elektrolitem, bo obraz był lepszy bez żadnej dodanej pojemności.

LM1881 powinien pomóc, jeśli tylko sam "łyknie" taki sygnał. A ten układ jest dość tolerancyjny, czasami go używam do eksperymentowania w sytuacjach, gdy coś złego się dzieje z obrazem.
« Ostatnia zmiana: 2018.09.21, 19:43:05 wysłana przez trojacek »