Autor Wątek: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty  (Przeczytany 3382 razy)

PABB

  • *****
  • Wiadomości: 624
  • Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« dnia: 2018.09.07, 22:29:42 »
Panowie - prośba o rzucenie łaskawym i fachowym okiem :) Pacjentem jest 128 +2 - w przeszłości miał zrobiony mod Composite (bazujący na płytkach Klauda) i wymienione kondensatory. I chodził ok.... Dziś przy jednym z włączeń, stacja zaczęła "tyrkotać ja oszalała" a sam komp nie wyświetlił obrazu. Wyłączyłem go - odpiąłem kartridż - uruchomiłem ponownie i sprzęt powitał mnie tym, co możecie zobaczyć utaj - https://youtu.be/_kxJ4mGybS0 (w trakcie filmu widać inicjowane przeze mnie resety).

Odpiąłem stację - nic
Zmieniłem CPU - nic
Zmieniłem BIOS - nic (bez biosu niebiesko-biało-czarne paski na ekranie - typowy obraz)

Zarówno na Composite, jak i RGB mam taki burdel na ekranie, jak widać...
https://youtu.be/_kxJ4mGybS0

Metodą na palec - wszystko zimne, za wyjątkiem ULA (ta się grzeje jak diabli - palec mogę utrzymać tylko kilka sekund). Czyżby to ją diabły wzięli?

Jeżeli macie jakikolwiek pomysł co z nim nie tak - to z chęcią posłucham :)

P.S. Płytka z Composite Mod wpięta bezpośrednio do TEA2000 - zgodnie z rozpiską...

Piotr
Kupię:
- ZX80, SAM Coupe

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4598
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #1 dnia: 2018.09.07, 23:19:00 »
Być może pamięci.
Jak ULA jest gorąca, to gdzieś jest zwarcie.
Jak pamięci są na podstawkach, to je wyciągnij i wtedy sprawdź.
Jaki interface był ostatnio podłączany do tego +3 ?
I czy ten interface po tym podłączeniu działa z innym ZX-em.
Coś musiało zrobić zwarcie.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

martin381

  • *****
  • Wiadomości: 1161
  • Miejsce pobytu:
    JAROCIN
  • Gdzie jestem.....dokąd zmierzam....dokąd
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #2 dnia: 2018.09.07, 23:20:52 »
Na mój gust to ULA poszła w zaświaty.... niestety :'( :'(
Spectrusie  i akcesoria(rożne  , przechodnie , nie tylko komputerki) , miałem w rękach ISSUE 1 , Harlequin , poszukuję spektrusia którego zmajstrowałem 28 lat temu , AX81 , ZXUNO , ICOM IC7000  call sign SQ3PLR

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #3 dnia: 2018.09.07, 23:48:26 »
Luty wokół ULA są OK?

HTBoss

  • ***
  • Wiadomości: 138
  • Miejsce pobytu:
    Warszaw
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #4 dnia: 2018.09.08, 00:58:03 »
Ja miałem podobny efekt z uwalonym AY

PABB

  • *****
  • Wiadomości: 624
  • Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #5 dnia: 2018.09.08, 09:13:00 »
Podłączony był dandanator i interfejs diagnostyczny - po podłączeniu tego pierwszego na ekranie efekt jak przy starcie bez ROMu, drugi od razu przechodził do Basica (i tak miało być :))

Dziś wywalę wszystkie pamięci i AY na podstawki - zobaczymy co się stanie...

Płytę przeleciałem z mikroskopem - nie widzę żadnych mostków czy "ciał obcych"...

Co ciekawe:
a) jak wyciągnę kości ROM -  obraz jest stabilny (czyt. nic nie mruga czy sieje milionem artefaktów - po prostu jest taki, jab wyświetla dowolny ZX bez ROM)
b) wsadziłem na test kość z ROM testowym Alforda - można było usłyszeć te początkowe "piknięcia", a potem pomimo kaszany na środku ekranu, po bokach pokazały się czerwone poziome paski (nie wyglądały na przypadkowe). Być może to faktycznie pamięć poleciała w diabły - ale wszystkie kostki na raz?
Kupię:
- ZX80, SAM Coupe

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4598
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #6 dnia: 2018.09.08, 10:17:18 »
Wystarczy jedna, która robi zwarcie na liniach.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

PABB

  • *****
  • Wiadomości: 624
  • Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #7 dnia: 2018.09.08, 14:20:50 »
Pamięci wylutowane - wsadziłem podstawki i przełożyłem działające kostki. Nadal kicha. Kości z tego +3 w innej maszynie działają...
AYgreka też wsadziłem do podstawki - czy z włożonym, czy z wyciągniętym - efekt taki sam.

Wszystko wskazuje na ULA - jeżeli macie może 2 sztuki na sprzedaż (tak na wszelki wypadek), z wdzięcznością kupię :) Jeżeli nie - szukam na "popularnych portalach aukcyjnych" :)
Kupię:
- ZX80, SAM Coupe

rzookol

  • ***
  • Wiadomości: 118
  • Miejsce pobytu:
    Lublin/Stasin
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #8 dnia: 2018.09.08, 14:32:34 »
Ktoś zrobił może ULE w FPGA dla +3, bo w sumie może i ja bym sobie kupił jedną oryginalną na zapas jesli nie ma zamienników.
+2, +3, CPC128Plus, kilka Amigi, kilkadziesiąt Maków, walające się Commodore

martin381

  • *****
  • Wiadomości: 1161
  • Miejsce pobytu:
    JAROCIN
  • Gdzie jestem.....dokąd zmierzam....dokąd
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #9 dnia: 2018.09.08, 16:25:41 »
Zerknij na ebay...może jeszcze są
Spectrusie  i akcesoria(rożne  , przechodnie , nie tylko komputerki) , miałem w rękach ISSUE 1 , Harlequin , poszukuję spektrusia którego zmajstrowałem 28 lat temu , AX81 , ZXUNO , ICOM IC7000  call sign SQ3PLR

PABB

  • *****
  • Wiadomości: 624
  • Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #10 dnia: 2018.09.09, 17:06:36 »
Zerknij na ebay...może jeszcze są

Przeszukałem pół internetu - wygląda na to, że to nie będzie łatwe polowanie :(

Jeżeli ktoś z Was znajdzie przynajmniej jedną kosteczkę - to dajcie proszę znać...
Kupię:
- ZX80, SAM Coupe

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #11 dnia: 2018.09.09, 18:06:32 »
Znalazłem tylko tu, ale nie znam tego sklepu, nie wiem, czy to nie jakiś naciągacz:

https://www.loads-excellent.top/40077-amstrad-40077-surface-mount-sm-p-15715.html

Na Allegro jakiś czas temu te układy sprzedawał użytkownik scenedesmus z Wrocławia. Teraz nie ma żadnych ofert, ale możesz do niego napisać i zapytać, czy je jeszcze ma (ostatnio mu się nie sprzedały).

EDIT: Niestety scenedesmus już nie ma tych układów.
« Ostatnia zmiana: 2018.09.14, 13:07:21 wysłana przez trojacek »

PABB

  • *****
  • Wiadomości: 624
  • Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #12 dnia: 2019.01.15, 16:32:26 »
... dzięki dobremu sercu Rzeźnika mogłem wlutować nowe "GA serce" do tego +3 i "toto żyje" :)

Tak więc - Marcin wielkie dzięki, kolejny +3 w dobrej kondycji pojawił się na świecie :)
Kupię:
- ZX80, SAM Coupe

Rzeznik

  • *****
  • Wiadomości: 1711
  • Miejsce pobytu:
    Katowice
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #13 dnia: 2019.01.16, 13:22:48 »
Cieszę się, że mogłem pomóc ;)

romeok01

  • **
  • Wiadomości: 56
  • Miejsce pobytu:
    Prószków k Opola
Odp: ZX 128 +3 - brak obrazu / artefakty
« Odpowiedź #14 dnia: 2019.06.02, 11:30:55 »
Tez potrzebuję Amstrad 40077, jakby ktoś wiedział, gdzie można kupić, to czekam na info.