Autor Wątek: Jupiter ACE - 96K + AY  (Przeczytany 6924 razy)

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Jupiter ACE - 96K + AY
« dnia: 2018.12.23, 19:15:40 »
PABB: bez fotki nie liczy się :P

A na Święta Mikołaj/Dziadek Mróz/Gwiazdor przyniósł mi AYka do Jupitera na portach ZX Spectrum 128K. Na razie potrafię wygenerować pojedyncze tony na każdym z kanałów :)
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4763
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #1 dnia: 2018.12.23, 21:14:13 »
PABB: bez fotki nie liczy się :P

A na Święta Mikołaj/Dziadek Mróz/Gwiazdor przyniósł mi AYka do Jupitera na portach ZX Spectrum 128K. Na razie potrafię wygenerować pojedyncze tony na każdym z kanałów :)

Rozszerzenie RAM i AY na jednej płytce.
Dobre, dobre :)

Co to za monitorek Twego Jupitera tak ładnie przystraja, że tak zapytam :)
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #2 dnia: 2018.12.23, 21:23:57 »
A takie małe 4.3" z Ali od kamery cofania.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #3 dnia: 2018.12.25, 13:33:05 »
3...2...1 ... kanał prawy - kanał lewy - kanały prawy i lewy (załącznik  mp3).

Programik testowy w 4th:

: ayr 65533 out ;                                                  [wybór rejestru 0-15]
: ayw 49149 out ;                                                  [wartość do wysłania do wybranego rejestru]
: aysnd ayr ayw ;                                                  [wyślij wartość ze stosu do wybranego rejestru]
: ayoff 255 7 aysnd ;                                              [wyłącz wszystkie kanały i porty I/O - wyślij wartość 255 do rejestru nr 7]
: testa 8 6 aysnd 247 7 aysnd 16 8 aysnd 20 12 aysnd 1 13 aysnd ;  [generator szumu - kanał A]
: testb 8 6 aysnd 239 7 aysnd 16 9 aysnd 20 12 aysnd 1 13 aysnd ;  [generator szumu - kanał B]
: testc 8 6 aysnd 223 7 aysnd 16 10 aysnd 20 12 aysnd 1 13 aysnd ; [generator szumu - kanał C]



Niestety machnąłem się na PCB. Kanał A idzie na kanał prawy, zamiast na lewy, kanał B lub C na kanał lewy. Poza tym działa jak powinno.

Interfejsik w całej okazałości, przetestowany z układami SRAM od 3 producentów. AYki działają w wersji od Winbonda i Yamahy.

« Ostatnia zmiana: 2018.12.25, 16:18:01 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4763
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #4 dnia: 2018.12.25, 19:33:47 »
I to jest fajny interface :)
Czy nie dało by się wykorzystać jeden z portów AY-ka do komunikacji jako port RS232 ?
Pewnie trzeba by dopisać jakiś firmware.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5371
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #5 dnia: 2018.12.25, 19:39:50 »
Można wziąć gotowca z ROM Spectrum 128 ;)

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #6 dnia: 2018.12.25, 21:51:28 »
Jasne, ze można wykorzystać oba porty we/wy w AYku. Teraz leżą odłogiem.

Nie do RSa ale do komunikacji z LCD 20x2 przykład jest tu: https://www.jupiter-ace.co.uk/hardware_ami_LCD.html
« Ostatnia zmiana: 2018.12.26, 00:46:54 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #7 dnia: 2018.12.26, 14:41:00 »
Przyjrzałem się schematowi "Toastracka" i do pełnego RSa należało by wsadzić dodatkowy scalak typu TRS232/MAX232 lub podobny. Do zrobienia, tylko kto napisze soft komunikacyjny?
KL
-----
R Tape loading error 0:1

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5371
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #8 dnia: 2018.12.26, 14:49:54 »
Hmm, a jaką funkcjonalność chcesz dodać tym scalakiem, której nie ma obecnie?
Jeśli miałeś na myśli konwersję napięć, to tym zajmują się układy IC33 i IC34.

- OK, rozumiem, Twój komentarz dotyczył modyfikacji Jupiter ACE, nie toastracka :D

Odnośnie wykorzystania RS-232 w 128K był taki wątek, niestety dość skromny:
http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=162.0

Na jego końcu jest link do ciekawej dyskusji na WoS:
https://www.worldofspectrum.org/forums/discussion/34291/redirect/p1

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #9 dnia: 2018.12.26, 20:11:40 »
Wiesz, nie jestem programistą. O ile proste rzeczy mogę napisać, tj. bzyknięcię AYkiem, czy wysłanie znaku po porcie szeregowym. Na stworzenie softu komunikacyjnego czy procedur do ROMu nie napiszę. Nawet nie będę się na to porywał.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5371
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #10 dnia: 2018.12.26, 22:22:56 »
Klaud, nikt od Ciebie nie wymaga bycia człowiekiem-orkiestrą. Jeden jest sprzętowcem, drugi software'owcem, trzeci ma dwie lewe ręce do wszystkiego. Siłą forum jest to, że gromadzi ludzi o podobnych zainteresowaniach, więc jest szansa, że znajdzie się pasjonat, który podejmie temat.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #11 dnia: 2018.12.26, 23:17:30 »
Wiesz, życie nauczyło mnie czegoś innego, ale to na dyskusję przy jakimś sfermentowany soku winogronowym. ;)
KL
-----
R Tape loading error 0:1

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5371
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #12 dnia: 2018.12.27, 01:46:41 »
Będę miał trochę daleko, ale trzymam za słowo :)

Tygrys

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 4007
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mistrz ceremonii
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #13 dnia: 2019.01.01, 14:57:13 »
Player który działać będzie pod Jupiter ACE z AY jest już u mnie na warsztacie. ;)

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4491
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #14 dnia: 2019.01.01, 15:21:14 »
Tygrys: to jest bardzo dobra wiadomość noworoczna :)

Masz do dyspozycji 96K RAM, jeśli dołożysz przełączanie banków pamięci ;)

A Maryjan zmobilizował mnie, aby dodać RSa na porcie A AYka i wyprowadzić port B na złącze IDC14 (2x7).
« Ostatnia zmiana: 2019.01.01, 16:32:00 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1