Autor Wątek: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym  (Przeczytany 5798 razy)

damik

  • *****
  • Wiadomości: 503
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #45 dnia: 2019.03.13, 21:42:02 »
@PROTON
Z tego co widzę to masz chyba częstotliwość ramki 60 Hz, prawdopodobnie zamontowałeś przypadkowo diodę D11 obok układu IC9 (nie powinno się jej wkładać dla 50 Hz)

Poza tym sprawdź jaki jest obraz dla ustawienia jumperów bez użycia LM1881 czyli:

Back porch Grant Searle solution:

              JP3 = 2-3
              JP5 = OFF
              JP6 = 1-2

Poza tym zobacz oscyloskopem co jest na wyjściu IC9 pin7 i to samo zanegowane na pinie 9...

Najlepiej na 2 kanałowym oscyloskopie ... powinno być widać niewielką "szpilkę" od kursora na drugim kanale oscyloskopu IC9 pin7 pomiędzy impulsami synchro na IC19 pin6 na pierwszym kanale oscyloskopu.
Wyzwalanie ustaw z pierwszego kanału.

Mam nadzieję że to w miarę klarownie opisałem ;)

Zrób jeszcze fotkę swojej płyty, pewnie więcej będzie można powiedzieć co może być jeszcze nie tak...


 
« Ostatnia zmiana: 2019.03.13, 22:44:30 wysłana przez damik »

PROTON

  • ****
  • Wiadomości: 465
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #46 dnia: 2019.03.14, 19:11:21 »
Na pinach 7 i 9 układu IC9 nie ma żadnych zmian. Przebieg na drugiej nodze wygląda jak na załączonym obrazku, jest to sygnał CLK, chyba ma trochę za małą amplitudę aby uruchomić układ.
Amiga 2xA500/A500+/A1200, 4xCommodore 64, Atari 65XE/130XE/520ST+/1040STe, Timex 2048, Timex 2068, SVI
Do naprawy: Amiga 600

damik

  • *****
  • Wiadomości: 503
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #47 dnia: 2019.03.14, 19:37:28 »
Poziom zegara istotnie jest mizerny. zmień C9 na 100pF na chwilę i sprawdź.
W tym układzie ma dość istotnie znaczenie zastosowanie odpowiednich scali w pewnych miejscach.
W zasadzie większość TTLi powinna być z serii LS i najlepiej Texas Instuments.
Głównie newralgiczne są: IC12, IC20, IC16, IC9.
Spróbuj podobierać/po podmieniać te elementy.

U mnie było podobnie w replice ZX80 jaką wcześniej składałem, na scalach Goldstara czy Motoroli nie dało się praktyczne uzyskać obrazu, czasem pomagało dobieranie C9 i C11, lecz nie zawsze.
Kiedy obsadziłem płytę układami Texas Instuments z serii LS to nagle wszystko zaczęło działać poprawnie i C9 oraz C11 trzeba było dać nominalne jak na schemacie ;)


Zamieść zdjęcie swojej płyty, to może coś więcej podpowiem.
« Ostatnia zmiana: 2019.03.14, 19:56:58 wysłana przez damik »

PROTON

  • ****
  • Wiadomości: 465
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #48 dnia: 2019.03.16, 09:17:18 »
Więc od początku.
Była dioda D11, zdemontowałam ją i mam 50Hz.
Na IC9 na pinie 7 i 9 pojawiły się szpilki, trzeba było przełożyć zworkę S2.
Używam wsadu do ROM-u ze strony projektu.
Na przebiegu pokazany jest sygnał na wyjściu Video oraz szpilki na pinie pierwszym JP2
Amiga 2xA500/A500+/A1200, 4xCommodore 64, Atari 65XE/130XE/520ST+/1040STe, Timex 2048, Timex 2068, SVI
Do naprawy: Amiga 600

damik

  • *****
  • Wiadomości: 503
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #49 dnia: 2019.03.16, 12:02:53 »
To znaczy że Ci już zadziałał poprawnie ten komputerek ?
Jeśli tak to gratulacje :)

Warto jeszcze dostroić potencjometrami obraz w trybie z LM1881 czyli ...

Back porch generation José Leandro solution:
              Adjust image with R37 & R33
              JP3 = 1-2
              JP5 = ON
              JP6 = 2-3

Ten tryb jest moim zdaniem nieco lepszy, nie powoduje problemów z obrazowaniem podczas odczytu z magnetofonu.

Kondensatory 47pF dobierałeś czy masz wartości nominalne ?

Chyba ci się coś z podstawką pod IC19 stało, jakaś taka trochę wygła jest jeśli dobrze widzę ;)


PROTON

  • ****
  • Wiadomości: 465
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #50 dnia: 2019.03.16, 12:51:01 »
Prawie zadziałał, monitor LCD nie wykrywa sygnału Video. Ale z tego co widzę na przebiegach to pod koniec ramki obrazu coś wyświetla.
Najlepiej by było na jakimś CRT sprawdzić, z tym że wywiozłem wszystkie bańki na wieś.
IC19 ma dolutowane dwie nóżki i trochę się rozpycha w podstawce.
Z tego co widzę układy od CEMI bardzo dobrze się sprawują, jak wmontuję IC20 od TI 74LS86 to generator ma problemy z wzbudzeniem się.
Kondensatory dałem takie jak w projekcie, 47pF ale SMD.

Na obrazkach są przebiegi sygnału Video (żółty) oraz JP2 pin 1 (niebieski)
Pierwszy tryb ZX81, drugi ZX80.
Amiga 2xA500/A500+/A1200, 4xCommodore 64, Atari 65XE/130XE/520ST+/1040STe, Timex 2048, Timex 2068, SVI
Do naprawy: Amiga 600

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4570
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #51 dnia: 2019.03.16, 17:57:40 »
Rozumiem, że Wiesz, że ten procesor. który Zastosowałeś nie jest zgodny w 100% z Zilog Z80.
Być może nie ma to znaczenia w tym projekcie, ale z mojego doświadczenia, w innych projektach miało to znaczenie.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

damik

  • *****
  • Wiadomości: 503
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #52 dnia: 2019.03.16, 19:00:02 »
Mało tego że procek nie jest w 100% kompatybilny, tutaj to może ma i mniejsze znaczenie, ale według mojej wiedzy to jest wersja tego NRDowskiego proca dla zegara max 2.5MHz jeśli nawet nie 1MHz i to może być bardziej istotny problem ;)

Tabelka oznaczeń i częstotliwości tych procesorów dla dociekliwych:
1 MHz   UD880D, UB880D S1
2.5 MHz   U880D, UB880D, 80-CPU, VB880D
4 MHz   UA880D, 80A-CPU
8 MHz   U880DC08, Z80H

Jeśli chodzi o problemy z monitorami LCD to trzeba podstroić potencjometrami lub sprawdzić poprawność działania układu w okolicy LM1881 przy ustawieniu zworek jak w moim wcześniejszym poście.

Mój komputerek działa ze wszystkimi monitorami czy TV LCD bezproblemowo po zestrojeniu tego obwodu.
« Ostatnia zmiana: 2019.03.16, 20:07:59 wysłana przez damik »

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 4334
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #53 dnia: 2019.03.16, 19:06:35 »
Dane serii U880.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

damik

  • *****
  • Wiadomości: 503
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #54 dnia: 2019.03.16, 19:14:08 »
Jeśli to jakaś starsza seria procesora to może nawet 1MHz ;)
« Ostatnia zmiana: 2019.03.16, 19:48:46 wysłana przez damik »

PROTON

  • ****
  • Wiadomości: 465
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #55 dnia: 2019.03.16, 21:35:32 »
Działa :)
Literka [K] się wyświetla, problem... pomyliłem układ.
U1 zamiast 74_393 użyłem 74_93 ;) Brakowało VSync dlatego nie wyświetlał.
Amiga 2xA500/A500+/A1200, 4xCommodore 64, Atari 65XE/130XE/520ST+/1040STe, Timex 2048, Timex 2068, SVI
Do naprawy: Amiga 600

damik

  • *****
  • Wiadomości: 503
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #56 dnia: 2019.03.16, 21:49:57 »
Gratulacje :)
Mnie też to umknęło jak oglądałem Twoją płytkę.

BTW
Wymień też ten procesor na wersję 4MHz, bo komp może pracować niestabilnie.

PROTON

  • ****
  • Wiadomości: 465
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #57 dnia: 2019.03.17, 06:21:55 »
Dzięki za pomoc.
Zastosowałem układy głównie od CEMI, standardowe TTL, tylko kilku zabrakło, zastanawiam się czy nie poszukać tych co zabrakło w polskim wykonaniu.
Trzeba będzie pomyśleć nad przetwornicą DC-DC 5V, albo zasilać bezpośrednio z 5V, ten stabilizator mocno się grzeje przy 9V, standardowa seria TTL trochę mocy potrzebuje.
Amiga 2xA500/A500+/A1200, 4xCommodore 64, Atari 65XE/130XE/520ST+/1040STe, Timex 2048, Timex 2068, SVI
Do naprawy: Amiga 600

andy

  • *****
  • Wiadomości: 698
  • Miejsce pobytu:
    Kielce Wsch.
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #58 dnia: 2019.03.17, 14:09:30 »
Dobre! Mógłbyś zmierzyć pobór prądu? Do klonów ZX używam zasilacza 7.5V od jakiegoś routera i troche mniej się grzeją.  Kilka TTL też jest LS w wykonaniu CEMI. Zawsze to mniej prądu.
« Ostatnia zmiana: 2019.03.17, 14:58:33 wysłana przez andy »
pzdr
a.
POKE 35899,0  ZX 81, ZX Spectrum +, ZX Spectrum Harlequin , ZX Spectrum +2, ZX Max 48 & 128, Chrome 128 (w lutowaniu), TC 2048, divIDE, CPC 464

PROTON

  • ****
  • Wiadomości: 465
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Ciekawy klon ZX80/ZX81 dwa w jednym
« Odpowiedź #59 dnia: 2019.03.17, 14:55:29 »
Pobór prądu 520mA
Klawiatura zrobiona, można się bawić.
Amiga 2xA500/A500+/A1200, 4xCommodore 64, Atari 65XE/130XE/520ST+/1040STe, Timex 2048, Timex 2068, SVI
Do naprawy: Amiga 600