Autor Wątek: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.  (Przeczytany 1021 razy)

Mikey_t

  • *
  • Wiadomości: 7
  • Miejsce pobytu:
    Portsmouth UK
ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« dnia: 2019.07.16, 22:39:36 »
No to od początku. Może ktoś będzie mógł mi coś poradzić. Mam ZX81 który otrzymałem jako: "Nie wiem czy działa". Po podłączeniu zaczynał "normalnie" się nagrzewać na radiatorze pod klawiaturą a próby poszukiwania obrazu na nowym LCD nie dały rezultatu (co jest oczywiste). Zauważyłem jedynie zmiana śnieżenia w chwili załączania zasilania. Na pierwszy ogień postanowiłem zmienić port anteny RF na composite video.
https://i.postimg.cc/xC2Tdv9k/20190715-201313.jpg

Tutaj jest to ciekawie opisane (ale pewnie już to znacie)
https://www.classic-computers.org.nz/blog/2016-01-03-composite-video-for-zx81.htm

Przeróbka nie była skomplikowana.
Po podłączeniu do telewizora LCD i włączeniu zasilania otrzymałem biały ekran i brak jakiegokolwiek kursora.
https://i.postimg.cc/hv3BVTR1/20190715-201154.jpg
Zwiększyłem rezystor do 200 Ohm, biel zrobiła się ciemniejsza ale nic poza tym.
Zastanawiam się czy problem leży po stronie komputera czy telewizora (sprawdzałem na dwóch różnych LCD)

Na tej stronie wspominają o podobnej przeróbce w punkcie "Podłączanie monitora" i ewentualnych modyfikacjach przy pomocy rezystorów.
https://eduinf.waw.pl/inf/retro/005_zx81_info/0014.php
Czy któryś z Kolegów walczył już z takim problemem?

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4466
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #1 dnia: 2019.07.16, 23:00:24 »
ULA na pewno sprawna ?
Może ten https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=3105.0 wątek rozjaśni trochę sprawę.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5075
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #2 dnia: 2019.07.16, 23:16:43 »
Z cyklu - na ZX81 się kompletnie nie znam, więc się wypowiem.
ROM się zgłasza (dzieje się coś na linii /ROMCS)? I jest sprawny?
« Ostatnia zmiana: 2019.07.16, 23:24:26 wysłana przez trojacek »

Mikey_t

  • *
  • Wiadomości: 7
  • Miejsce pobytu:
    Portsmouth UK
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #3 dnia: 2019.07.16, 23:28:03 »
Poszukam informacji jak to sprawdzić i dam Wam znać.

damik

  • ****
  • Wiadomości: 444
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #4 dnia: 2019.07.16, 23:28:37 »
Możliwe że pamięć RAM jest tutaj trafiona (2 kostki 2114 lub jedna 6116), bo wygląda jakby przynajmniej synchro jakieś było generowane.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4261
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #5 dnia: 2019.07.17, 00:21:36 »
Ech kombinatorzy. ULA w tym ZX81 jest typu 184, czyli nie ma "back porch". Aby cokolwiek zobaczyć na LCD, należy ustawić jasność na nim na maxa i powinien pojawić się ledwo widoczny kursor. Przeróbki na jednym tranzystorze nie działają.

Należy dorobić sobie układ na LM1881 lub na NE555, opis tu: Obraz w ZX 81 i Timex 1000. Miłego czytania.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

damik

  • ****
  • Wiadomości: 444
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #6 dnia: 2019.07.17, 06:00:19 »
Ech... To mi akurat umknęło  ;D
Jednak nim zacznie klecić układ na NE555 to może warto by sprawdzić obraz na jakimś TV/Monitorku z baniakiem.
Lub włączyć z palca na ślepo rozkaz FAST i sprawdzić czy obraz zrywa synchronizację na ułamek sekundy przy naciskaniu klawiszy.
 
« Ostatnia zmiana: 2019.07.17, 06:11:39 wysłana przez damik »

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4261
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #7 dnia: 2019.07.17, 09:10:37 »
Cytuj
Zauważyłem jedynie zmiana śnieżenia w chwili załączania zasilania.

Moim zdaniem ten efekt jest wynikiem działania procedury sprawdzenia pamięci, która jest zaszyta w ROM i uruchamiana przy włączeniu komputera (patrz poniżej).

Jeśli jest biały ekran, to ULA daje oznaki życia, CPU dostaje sygnał zegarowy i próbuje coś tam robić, tyle że efekty są niewidoczne. Jeśli masz oscyloskop lub sondę zobacz co „lata” na nóżce 6 Z80 i nóżce 16 ULA. Brak EKG na nodze 6 CPU, może oznaczać padnięty tranzystor ZTX313 i wtedy są impulsy na nodze nr 14 ULA. Jeśli płaski wykres na nodze 14 ULA, ale są oscylacje na jej nodze nr 35, na bank ULA odeszła do krainy wiecznych 8 bitów. Jeśli nie ma nic, żadnych pulsacji 6.5MHz na nodze 35 ULA, warto wymienić rezonator ceramiczny.

O teście pamięci:
ZX81 z definicji startuje w trybie FAST (bez włączonego generatora NMI), wykonuje test pamięci (o ile dobrze pamietam tylko obszar od 16KB pomiędzy 0x4000 a 0x8000) i jeśli wszystko OK, zostaje włączony generator NMI (SLOW) a na ekranie pojawia się znak zachęty „K”.

Na NE555 można sobie zbudować prosty tester/detektor procedury sprawdzania RAM. Opis w sieci.

——-

Proszę o przesunięci tego wątku do działu ZX81.
« Ostatnia zmiana: 2019.07.17, 09:39:49 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4466
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #8 dnia: 2019.07.17, 11:07:02 »
Miałem taką ULA w ZX81, która zachowywała się tak, że po chwilowym "rozgrzaniu" pojawiał się kursor,
po czym znów był biały ekran.

Po prostu, ULA w ZX81 były niezbyt fortunnie wykonane.

Ale fakt, miałem wtedy monitor CRT.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Mikey_t

  • *
  • Wiadomości: 7
  • Miejsce pobytu:
    Portsmouth UK
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #9 dnia: 2019.07.18, 17:39:17 »
I to właśnie lubię w forum. Dzięki. Dostałem wiele ciekawych informacji i podpowiedzi. Dużo nowych, ciekawych materiałów do czytania.
plan pracy wygląda tak:

1. Poprosiłem naszego Kolegę "pear" o moduł ZX81 CVS mod.
2. Czas oczekiwania na przesyłkę umilę sobie badając oscyloskopem układy.
3. Później zamiana modulatora na moduł i mam nadzieję, ze odpali.

 

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4466
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #10 dnia: 2019.07.18, 18:29:02 »
To chyba najlepsze rozwiązanie, niż ścigać się z tranzystorami.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Mikey_t

  • *
  • Wiadomości: 7
  • Miejsce pobytu:
    Portsmouth UK
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #11 dnia: 2019.08.13, 22:36:28 »
Troszeczkę czasu upłynęło od ostatniego posta. Mamy sezon urlopowy i na jakiś czas trzeba było gdzieś się wynieść.
Poskładałem moduł ZX81CVS i zamontowałem do mojego ZX81. Efekt ten sam. Po załączeniu biały ekran z lekką morą.

pear

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5068
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #12 dnia: 2019.08.14, 07:57:48 »
Tranzystory wlutowałeś we właściwą stronę ? Potencjometrem kręciłeś ? W jednym skrajnym położeniu obraz jest ciemny, w drugm zbyt jasny. Trzeba wyregulować.
W razie gdyby obraz się nie pokazał, to jeszcze można dobrać rezystor ... z głowy nie pamiętam, który.
Jakby nic nie pomogło podeślij do mnie komputer.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

Mikey_t

  • *
  • Wiadomości: 7
  • Miejsce pobytu:
    Portsmouth UK
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #13 dnia: 2019.08.14, 17:56:18 »
Pear, dziękuję za propozycje. Nie lubię się poddawać tak więc trochę się jeszcze nad pomęczę, ale wysłanie do Ciebie biorę poważnie pod uwagę. Nawet mam już przygotowaną paczkę tylko załadować ZX i zakleić. Jakby co to pod koniec tygodnia będę wysyłał.

O rezystorze to wspomniane jest w przypadku Timexa tutaj: https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=3105.45

cyt" ...Dla płytki montowanej do ZX 81 wartość R2 - 68k była poprawna, wystarczyła lekka korekcja PR-kiem R10
Zaś dla Timex 1000, zmuszony byłem (za radą Pear-a) na zmianę R2 na wartość 47k. Bez tego, obraz był zbyt ciemny...|

Tranzystory wlutowane dobrze.
Zastanawiam się nad wymianą TR2 (ZTX313) na zamiennik 2N2369. Na tej stronie opisują to jako jedną z możliwości. Co o tym sądzicie?
Następną jest ULA. Ale tutaj musiałbym poczekać na zamówiony próbnik logiczny żeby sprawdzić stany.
http://hardware.speccy.org/reparar-i.html

Na szczęście są do dostania zamienniki dla ULA (Vla 81 replecement)

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4261
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: ZX81 dodanie toru composite video i... lipa.
« Odpowiedź #14 dnia: 2019.08.14, 18:10:04 »
Wymiana ZTX313 na MPS2369 nie jest jedną z możliwości, a jedyną możliwością bez wymiany innych komponentów w układzie formowania impulsu zegarowego Z80. Wsadzisz innego NPN, a nie będzie on przełączał, bo wejdzie w nasycenie i po zawodach.
KL
-----
R Tape loading error 0:1