Autor Wątek: ZX 128k +2  (Przeczytany 1915 razy)

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
ZX 128k +2
« dnia: 2019.08.02, 22:57:49 »
Cześć

Trochę się będę chwalił, trochę żalił, a przede wszystkim proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów :-)
Od wczoraj mam ZX 128k +2 - francuskiego szaraczka. Okazał się taką olxową niespodzianką, bo nie spodziewałem się francuskiego, a sprzedający zrobił tak zdjęcia, żeby nie dało się tego przewidzieć. Nic to, język jak język, zresztą ROM Amstrad 40068 jest w podstawce i zakładam, że da się go podmienić. Bardziej zmartwił mnie brak modulatora, bo z komputerem dostałem jakiś kabel (DIN6-SCART), którego nijak nie dało się podłączyć. Po konsultacjach z Trojackiem (dzięki za cierpliwość) udało się ustalić, że przy moim układzie zworek na płycie do kompa będzie pasował kabelek jak do +2A/B/+3. Taki też dziś poskładałem i z wypiekami na twarzy uruchomiłem sprzęt.
Pierwsze wrażenie: rozczarowanie obrazem - cała lewa strona "latająca", włączenie magnetofonu to jakieś totalne zakłócenia. Jednak po paru minutach wszystko się uspokoiło. Zapewne elektrolity trochę się "odświeżyły" i zaczęły wreszcie filtrować to co miały filtrować.
Drugie wrażenie: jaki on jest fajny! Że też nie miałem takiego w latach 80-tych :-) No dobra - magnetofon nie ma licznika (co za baran to wymyślił??), porty joysticków jakieś bez sensu (ale przynajmniej DB9, a nie jak te od RS'a, czy klawiatury numeryczniej) - tyle wad. Za to zalety: bardzo fajna klawiatura, reset, dioda sygnalizująca włączenie - no tego brakowało w gumiakach.
Do tego trafił mi się bardzo ładny egzemplarz - praktycznie brak śladów używania, fabryczna folia na naklejce magnetofonu, no po prostu śliczny jest :-) W środku nie widać ingerencji, przeróbek, napraw - wygląda na fabryczny.

Na koniec problemy: po jakimś czasie od włączenia obraz zaczyna się przełączać na czarny (znikają kolory) i jednocześnie przeskakiwać w lewo, po chwili wraca do normy i tak w kółko. Ogólnie mam wrażenie, że cały obraz przesunięty jest w prawo. Widać to szczególnie przy wczytywaniu kasety, gdy latają paski na ramce - lewa ramka jest szersza od prawej. Co to może być? Nie ukrywam, że przewód który zrobiłem jest dość długi (ma ponad 3m), dodatkowo wlutowałem rezystory 150R w tory RGB. Jutro może spróbuję z krótszym przewodem.
Niestety chyba AY nie żyje - nie mam dźwięku :-( W trakcie wczytywania danych z kasety słychać "piski", więc przewód raczej poprawnie polutowany, ale później jest głucho. Da się coś jeszcze zrobić poza próbą podmiany?
« Ostatnia zmiana: 2019.08.02, 23:15:43 wysłana przez maciekb »
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #1 dnia: 2019.08.02, 23:25:23 »
Podejrzewam, że Twój kabel SCART nie "transportuje" dźwięku.
Na wyjściu audio (tego obok RF, którego nie masz) też nic nie ma?
Masz multimetr, by "przedzwonić" kabel?
Co do obrazu - na ilu TV sprawdzałeś i na jakich? Czy na linii synchronizacji też dałeś rezystor 150 omów? Jakie napięcia masz na pinach 8 i 16 złącza SCART? Czy napięcie 12V na wyjściu przetwornicy jest stabilne? Może trzeba jednak recap zrobić.
Wymiana ROM-u to pryszcz, przekładasz i działa :) Może być EPROM 27C256, chyba nawet bez żadnych przeróbek druku zadziała, nie pamiętam dokładnie.
Porty joysticków pracują w standardzie SJS. Musisz mieć albo specjalne joysticki SJS, ale takie z przełączaniem trybu. Bywają też joysticki z dwoma kabelkami, wtedy korzystasz z szarego.
« Ostatnia zmiana: 2019.08.02, 23:42:41 wysłana przez trojacek »

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #2 dnia: 2019.08.03, 00:16:02 »
No niestety transportuje. Tak jak pisałem, słychać magnetofon, mogę sobie też w Basicu beepować - to wszystko słychać przez TV. Na wyjściu audio jest tak samo.
Co do sprawdzenia obrazu, to mam jeden TV i na nim sprawdziłem, a jest to jakiś stary Funai. Na pinie 8 nie mam nic, bo nic tam nie podłączyłem, na 16 idzie 12V.
Stabilności napięcia nie jestem w stanie ocenić, bo multimetr ma sporą bezwładność, a oscyloskop muszę dopiero wygrzebać z gratów. Na multimetrze jest stabilne, ale też mi się wydaje, że recap nie zaszkodzi.
Do joysticków to sobie planowałem zrobić przejściówki zamieniające kolejność pinów i chyba będzie ok?
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

damik

  • *****
  • Wiadomości: 508
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
  • ZX Everyday
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #3 dnia: 2019.08.03, 00:16:18 »
Mam takiego jednego Francuza i w zasadzie poza brakującym modulatorem i enkoderem PAL to pełnowartościowy +2 ;)
Bez problemu można wstawić angielski EPROM, i jeśli mogę coś zaproponować to Winbond 27E257 (kasowany elektrycznie EPROM) bo nie trzeba się pitolić z UV w razie potrzeby reprogramowania (na ali są tanie jak barszczyk bez krokieta).  ;D

Potwierdzam że kabel w tym modelu pasuje z +2A/B bezproblemowo.

Apropos Joysticków to zrobiłem sobie takie proste adaptery typu gniazdo-wtyk z przeplotem do standardu Atari czy C64, bo takie joye są tańsze i łatwiej dostępne.

Można jeszcze w nim "oddeszczyć" obraz poprzez wymianę układu HAL/PAL na odpowiednio zaprogramowany GAL16V8 by poprawić błąd konstrukcyjny ;), wymagane jest wtedy wylutowanie starego układu i wstawienie podstawki 20pin i jeden mały kabelek z tej podstawki do procka.


 
« Ostatnia zmiana: 2019.08.03, 00:24:58 wysłana przez damik »

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #4 dnia: 2019.08.03, 00:29:56 »
W sumie już się trochę przyzwyczaiłem do tego francuskiego szwargotu którym mnie raczy po uruchomieniu ;-) Jeśli nie znajdę jakichś francuskich cudów w Basicu, to chyba nawet odpuszczę sobie na razie upgrady.
Dementuję te podłe kłamstwa, które przed chwilą wypisywałem, że AY nie gra. Przez port audio coś tam idzie. Zmieniłem słuchawki i na drugich mam muzyczkę Yerzmyeya :-) Wygląda na to, że pierwsze słuchawki coś nie kontaktowały - port jest w końcu mono, minijack stereo i jak porównuję dwa egzemplarze to trochę różnią się kształtem. Dźwięk cichy, ale tu potrzeby pewnie wzmacniacz. Nadal jednak nie rozumiem dlaczego na TV idzie mi beepanie, a nic z AY. Zaraz jeszcze raz sprawdzę ten nieszczęsny kabel.
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

andy

  • *****
  • Wiadomości: 701
  • Miejsce pobytu:
    Kielce Wsch.
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #5 dnia: 2019.08.03, 10:36:09 »
Apropos Joysticków to zrobiłem sobie takie proste adaptery typu gniazdo-wtyk z przeplotem do standardu Atari czy C64, bo takie joye są tańsze i łatwiej dostępne.
Można też zrobić przelotkę z 2 wtyczek do 3 gniazd robiąc dodatkowo  "Cursor". Przydaje się do starszych gier. 
pzdr
a.
POKE 35899,0  ZX 81, ZX Spectrum +, ZX Spectrum Harlequin , ZX Spectrum +2, ZX Max 48 & 128, Chrome 128 (w lutowaniu), TC 2048, divIDE, CPC 464

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #6 dnia: 2019.08.03, 12:25:40 »
Nadal jednak nie rozumiem dlaczego na TV idzie mi beepanie, a nic z AY. Zaraz jeszcze raz sprawdzę ten nieszczęsny kabel.

Sprawdź. Bo audio out jest połączone z LK8, nic po drodze nie ma. A z LK8 masz audio doprowadzone na pin 3 złącza DIN.
Przynajmniej tak wynika ze schematu.

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #7 dnia: 2019.08.03, 14:28:49 »
A czy audio out to nie jest jakieś takie "sprytne" gniazdo, że jak się w nie wetknie wtyczkę to odcina wyjście na DIN8? Pytam, bo jak coś do niego podłączam, to w głośnikach TV słychać głośne trzaski - może w tym gnieździe jest jakiś problem?
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #8 dnia: 2019.08.03, 14:55:42 »
Może być zwarcie w tym gniazdku jack.

Boyo

  • *****
  • Wiadomości: 575
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #9 dnia: 2019.08.05, 09:41:43 »
W sumie już się trochę przyzwyczaiłem do tego francuskiego szwargotu którym mnie raczy po uruchomieniu ;-) Jeśli nie znajdę jakichś francuskich cudów w Basicu, to chyba nawet odpuszczę sobie na razie upgrady.
No co Ty, ROMu nie zmieniaj. Francuska wersja to rzadkość, natomiast "anglików" mają wszyscy :)
Z tego co pamiętam mam kabelek RGB, który oryginalnie był dostarczany z komputerem - nawet ma kolor szary i wydaje mi się że dźwięk także przez niego "idzie". Dzisiaj mam sporo wolnego czasu i może to jest dobry moment, aby "odkurzyć" ten sprzęt.
ZX81 / 2x ZX Spectrum 48kB / ZX Spectrum+ 48kB / Inves Spectrum+ / ZX Spectrum+ 128kB / 2x ZX Spectrum +2 / ZX Spectrum +3 / Didaktik Gama / 2x TC 2048 / JustSpeccy 128K
A500 2,5MB RAM Gotek HxC / A1200

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #10 dnia: 2019.08.07, 14:07:19 »
Sprawdź. Bo audio out jest połączone z LK8, nic po drodze nie ma. A z LK8 masz audio doprowadzone na pin 3 złącza DIN.
Przynajmniej tak wynika ze schematu.
Na schemacie na wyjściu AY mam tranzystor TR6, który zdaje się robi za wzmacniacz. Gdzieś dalej w tor audio wplatany jest sygnał z CPU, czyli pewnie to co na gumiaku szło na buzzer. Jak pisałem sygnał buzzera jest słyszalny przez TV, zaś na wyjściu audio (mini-jack) mam zarówno buzzer jak i bardzo ciche wyjście AY. Może problem jest z tym tranzystorem i za niskim poziomem sygnału dochodzącym do TV?
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #11 dnia: 2019.08.07, 14:26:14 »
Może ten tranzystor siedzi odwrotnie?

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #12 dnia: 2019.08.07, 14:47:45 »
Jest wlutowany zgodnie z nadrukiem na płycie, ale mam obecnie tylko zdjęcie z góry, więc nie widzę jego oznaczeń, nie wiem jak ma wyprowadzone nogi. Sprawdzę to dopiero jak wrócę do domu. Na schemacie jest BC239, może ktoś zerknąć, czy taki ma być?
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 4356
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #13 dnia: 2019.08.07, 15:17:32 »
Taki (BC239) jest na schemacie, ale moim zdaniem możesz zastosować prawie każdy inny niskoszumowy NPN, np. BC549/550.  Jeśli takiego nie masz od biedy mogą być 2N3904 lub 2N2222, ale one mają inną kolejność nóg. Ten TR6 robi za jednostopniowy wzmacniacz audio, do tego mono, więc żadnych cuda-wianków tam nie ma.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #14 dnia: 2019.08.07, 17:16:42 »
Mam KC239B i BC549B, ale one chyba mają inne wzmocnienie?
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic