Autor Wątek: ZX 128k +2  (Przeczytany 1935 razy)

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #15 dnia: 2019.08.07, 17:21:29 »
Wzmocnienie nie ma tak dużego znaczenia.
Ważne, by emiter (a nie kolektor) był podłączony do masy. Przy odwrotnym podłączeniu tranzystor nie pracuje, a sygnał jest osłabiany przez R35.

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #16 dnia: 2019.08.09, 23:18:08 »
Wymiana tranzystora nie zmieniła sytuacji. Dźwięk magnetofonu i beepy są słyszalne z normalną głośnością, AY jest ledwo słyszalny. Jakieś inne pomysły? Patrząc po kolei:
1. Może wyjście z AY ma za niski poziom - jakieś uszkodzenie?
2. Może okolica tranzystora (rezystory) sprawia, że wzmocnienie jest za małe?
3. Kondensator i rezystor przed gniazdem mini-jack coś tu mogą psuć?
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #17 dnia: 2019.08.09, 23:30:23 »
Najlepiej sprawdzić wszystkie elementy w torze. To mniej zachodu, niż wymiana układu AY (masz na wymianę?).
Jeśli masz oscyloskop, to możesz też sprawdzić poziom dźwięku bezpośrednio na wyjściach (piny 1, 4 i 5). Nie wiem, jaka jest maksymalna amplituda wyjściowa, ale tak przynajmniej 1V powinien się pokazać. Muszę sprawdzić przy jakiejś okazji.

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 4357
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #18 dnia: 2019.08.09, 23:47:16 »
Wyścia A, B i C z AY-ka (wszystkie wersje) dają 1Vp-p.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #19 dnia: 2019.08.10, 22:27:49 »
No to jeszcze chwilę się pozastanawiam w jaki sposób ustawić klawiaturę, żeby dało się na niej pisać i jednocześnie dłubać oscyloskopem przy płycie i będę mógł mierzyć ;-)
Dam znać o efektach, ale niestety dopiero za jakieś 2 tygodnie :-(
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

sajmosia

  • *****
  • Wiadomości: 1032
  • Miejsce pobytu:
    Londyn
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #20 dnia: 2019.08.10, 22:40:12 »
Bedziesz przez dwa tygodnie ustawial klawiature ?

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #21 dnia: 2019.08.11, 00:06:49 »
Tak. Muszę ją precyzyjnie ustawić ;-)
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #22 dnia: 2019.08.26, 00:21:04 »
Wróciłem i jestem już po testach. Puściłem sobie jakiś zapętlony dźwięk na kanale A i na wyjściu AY mam sygnał o amplitudzie około 1V, na kolektorze BC239 jest już niestety znacznie mniej - gdzieś tak 0.3V, ale nie pytajcie dokładnie ile, bo oscyloskop mam chyba starszy do tego +2 i delikatnie mówiąc, nie działa on precyzyjnie. Co wymienić? :-)
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #23 dnia: 2019.08.26, 00:25:50 »
Jak to co? Tranzystor na początek ;)

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #24 dnia: 2019.08.26, 00:32:20 »
Tranzystor zmieniałem i problem się nie rozwiązał, choć oczywiście dopuszczam możliwość, że ten nowy też był walnięty. Dobra, poszukam innego, wymienię raz jeszcze i dam znać, czy coś się zmieniło.
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #25 dnia: 2019.08.26, 00:34:27 »
Sprawdź też rezystory na kolektorze i bazie.

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 4357
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #26 dnia: 2019.08.26, 07:55:11 »
A czy przypadkiem nie masz tam sygnału ze składową stałą ok 2.7V? Wyjście z AYka, przez ten tranzystor idzie na MC1376, który jest modulatorem FM.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #27 dnia: 2019.08.26, 10:15:13 »
Ok, na schemacie dźwięk idzie na modulator, ale ja mam dużą różnicę słyszalności między dźwiękiem AY, a beepami, już na poziomie gniazda audio, które z tym modulatorem nie ma nic wspólnego. Pomijam już, że mam wersję francuską i u mnie nie ma żadnych modulatorów, ani osprzętu do nich, czyli w miejscu IC11 (MC1376) i IC2 (TEA2000) jest zupełnie pusto :)
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5233
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #28 dnia: 2019.08.26, 11:22:52 »
Według schematu składowa stała na kolektorze powinna wynosić około 3,5V, jest ona oczywiście później usuwana przez C28.

Ja bym zmniejszył wartość R37. Sygnały MIC i EAR wchodzą przez takie same rezystancje (10K), a amplituda (przynajmniej z MIC) jest wyższa niż z AY za tranzystorem.

maciekb

  • *
  • Wiadomości: 45
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX 128k +2
« Odpowiedź #29 dnia: 2019.08.26, 23:55:40 »
Kolejna wymiana tranzystora nic nie dała. Składową stałą mam około 3V, R34=168R, R35=295R, R36=429R. Wymiana R37 chyba niewiele mi da, skoro wzmacniacz nic nie wzmacnia - amplituda sygnału wyjściowego jest tak około 3 razy mniejsza niż na wyjściu AY.
Maciek
ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 48k SAGA1, ZX Spectrum +2, SAM Coupe, Commodore 64C, Commodore 64G, Atari 65XE, Macintosh Classic