Cześć wszystkim.
Pisałem wcześniej o problemach z uruchomieniem Karabasa. Zmagałem się z mozaiką. W na jesieni pomierzyłem chyba wszystkie ścieżki łącznie z odchodzącymi z nóg Altery aby wykluczyć zwarcie tam własnie przy lutowaniu. Nie było żadnych błędów a klon ciągle nie chciał współpracować.
Próbowałem różnych wartości rezystora pull-up dla sygnału clock CPU. Zrobiłem analizę porównawczą stanów na nogach CPU z Harlequinem. Coś tam niby było widać ale do końca nie umiałem tego zinterpretować.
Na przełomie roku z uwagi na lżejszy okres w pracy i sposobność na uwolnienie głowy od corpo-shitu wróciłem do projektów. Pod lupę wziąłem układ zegara. Przetestowałem duża pulę dostępnych wersji układu 7404: HC, HCT, HCU, AC, LS, F a nawet starego poczciwego UCY7404. Paradoksalnie na każdym udawało się otrzymać prawidłowy obraz mozaiki - czy sygnał zegarowy z perspektywy Altery był ok. Gdzieś poczytałem aby spróbować ze starym wolnym EPROM, ale nie było zmian. W końcu zdecydowałem się przelutować jeszcze raz Altere, choć tu wydawało się, że jest wszystko ok. Pierwsza próba była była nieudana. Ostatecznie w przypływie desperacji włożyłem CPU w starej wersji od NEC. I cud

Karabas zaczął działać.
W generatorze zegara mam teraz 74F04 a EEPROM W27C512. Dodatkowo układy 245 i 573 mam w miksie serii F i AC.
Pozostał problem z działaniem AY - nie wydaje dźwięków, a sam układ jest raczej sprawny.