trojacek, zgodze się ze jakość ma znaczenie, ale dla kabli HDMI czy sieciowych sa dwa poziomy jakości: poziom 0, kabel nie działa prawidlowo/nie zgodny ze standardem. poziom 1: kabel działa prawidlowo/zgodny ze standardem.
Poziom trzeci: niby działa, ale coś nie do końca prawidłowo; poziom czwarty: czasami działa dobrze, a czasami wcale.
Tak, jak nie budowałbym sieci komputerowej na przypadkowych kablach made in China, tak samo nie ufałbym kablowi HDMI za 50 zł. Im gorsze materiały, tym większy jitter. O trwałości już w ogóle nie wspomnę - kable się wpina, wypina, zagina, zwija...
wszystko ponad to do kosmetyka i pieniądze wyrzucone w błoto.
Też tak uważałem, dopóki moja dziewczyna nie zademonstrowała mi obrazu z jednej gry na dużym LCD. A kabel HDMI był sprawny elektrycznie, co z tego, skoro po ekranie łaziły różne mory. Zmiana kabla pomogła raz na zawsze. Miedź miedzi nierówna, kable mają różne parametry szumowe.
To tak jak kabel CAT6 1.5m Denona za $500 http://web.archive.org/web/20100830100022/http://www.usa.denon.com/productdetails/3429.asp (z internet archive bo na szczęście go juz nie sprzedają)
Z tym się częściowo zgodzę, kabel CAT6 to nie jest przypadkowy sznurek z pralni, wystawiony na promocji w Realu, i działać musi, jeśli pinout jest zgodny. Tu jednak chodzi o to, że pozornie identyczny kabel znajduje zastosowanie w innej dziedzinie. Jakość kabli porównałbym raczej do dwóch urządzeń pełniących tę samą funkcję - np. dwóch telewizorów LCD lub dwóch oscyloskopów o tym samym paśmie, z czego jeden jest cing-ciang, a drugi to Tektronix. Oba cyfrowe. I wychodzi na jaw,czemu jeden kosztuje tysiaka, a drugi dwadzieścia tysiaków.
tak piszą "AK-DL1 will bring out all the nuances in digital audio reproduction from any of our Denon DVD players with the Denon Link feature"
czyli: AK-DL1 wydobędzie wszystkie niuanse z cyfrowej reprodukcji audio z kazdego playera DVD Denona z Denon Link.
To jest tekst zachwalający sam standard Denon Link, a nie rzeczony kabel. Ja to tak widzę.
Te niuanse to będzie przewaga standardu SACD nad zwykłym audio z DVD