Moja płytka Rev 1.4 jest już wreszcie uruchomiona, wystarczyło kilka cięć oraz klika krosów drutem DNE.
Można to oczywiście zrobić na kilka sposobów, ale ja wybrałem taki jak na foto.
Moja modyfikacja polegała na kilku działaniach, może się to komuś przyda...
1. Wylutowanie podstawki pod układem U12 oraz odłączenie masy od pinów 4 i 5. (połączenia z masą są niestety od strony elementów)
2. Przecięcie ścieżki do pinu 5 w U18. (odcinamy sygnał /WAIT)
3. Odcięcie ścieżek od pinów 8 i 9 w U21. (trzy odcięte ścieżki zegara 6,5MHz łączymy razem i pozbywamy się negacji tego sygnału zegarowego, ale piny układu zostawiamy wolne bo będą jeszcze potrzebne)
4. Pin 4 układu U12 łączymy z pinem 4 układu U18 (/NMI)
5. Pin 8 układu U21 łączymy z pinem 5 układu U12 (HALT)
6. Pin 9 układu U21 łączymy z pinem 3 układu U18 (/HALT)
7. Pin 6 układu U12 łaczymy przez rezystor 680 Ohm ze scieżką /WAIT jaką odcięliśmy wcześniej z pinu 5 układu U18.
8. Zamieniamy miejscami sygnały A14 z A13 na złączu krawędziowym.
9. Wymieniamy kondensatory C1 i C2 na inne o mniejszej pojemności, około 4,7-12pF. (poprawia to stabilność oscylatora)
10. Zabezpieczamy wykonane krosy na PCB np klejem UV-utwardzalnym, lub poliuretanowym by sobie tego potem nie wyrwać

Krosy można oczywiście też zrobić zwykłym kynarem, ale osobiście uważam że to potem brzydko wygląda

Od tego momentu powinien nam się już zapalać kursor [K] i klawiatura powinna pozwalać pisać znaki na ekranie naszego komputerka

Modyfikacja dotyczy oczywiście projektu Rev 1.4, w nowszej wersji błędy na płytce i schemacie powinny być już poprawione.