Turbo Phantom to kopier dysk->taśma który kiedyś napisałem:
http://www.speccy.pl/archive/prod.php?id=238Można użyć też Mega Phantoma (Bzyka), ale ja oczywiście wolę swój

Zamiast zrzucać z dysku na taśmę - wrzucam od razu na COPY COPY w emulatorze. Tylko COPY COPY umożliwia tworzenie plików tap/tzx, a to najpopularniejszy standard plików. Dla mnie wygodniejszy niż obrazy dysków.
Po załadowaniu Turbo Phantoma katalog napędu A jest automatyczny. Potem - klawisz
1: dysk A, klawisz
2: dysk B.
Jeśli jest włączona podwójna prędkość SAVE - trzeba przełączyć na zwykłą (
P).
Pliki wybieramy wskazując kursorami program i wciskając
T (transfer) - wybiera wszystkie pliki o tej samej nazwie i kolejnych rozszerzeniach. Można też użyć spacji - tak samo wybiera, ale nie przechodzi dalej, więc po wybraniu wszystkich trzeba jeszcze wcisnąć
T, lub wybierać pliki pojedynczo (
S).
Phantom i tak zrzuca z dysku po jednym pliku.
- W COPY COPY wpisujemy LOAD a w menu
Recording/Tape Recording (ZX Spin) włączamy
Real Tape mode.
Można regulować czułość wejścia audio w mikserze karty dźwiękowej.
- Jak się wczyta - w menu
Recording/Tape Recording klikamy
Insert Tape For Saving - tu podajemy nazwę pliku. Można zapisać jako tzx lub tap.
- Teraz w COPY COPY wpisujemy SAVE - zgra wszystko co jest załadowane do podanego pliku.
Wpisujemy LOAD 1 i "puszczamy" z Phantoma kolejny plik.
- Jak już wszystkie pliki danego programu zgrane, trzeba "zamknąć" plik klikając w menu
Recording/Tape Recording na
Eject Save Tape.
Główna zaleta tej metody: aby skorzystać jest potrzebne...
nic - używamy kabel do ładowania od ZX Spectrum.
Można użyć dowolnej mutacji COPY COPY - ja używałem NEW FORMAT COPY.
Ograniczenia: z Windows 10 może być kłopot (emulator nie słyszy dołączonego sygnału audio) - chyba że to tylko u mnie...
Ale właśnie pisząc to wymyśliłem, że można na stałe włączyć jakiś rejestrator wave i wtedy powinien odblokować wejście?
Ale to chyba robisz po jednym pliku, a nie obraz dysku?
Powiem Ci w tajemnicy, że ponieważ dyskietek miałem ze 100, to po kilku przygotowałem sobie zmodyfikowanego Phantoma, który przy wybieraniu plików podaje zsumowaną długość, więc można wybierać kilka, do pojemności COPY COPY, i nie czeka na naciśnięcie klawisza, więc jest trochę szybciej niż zwykle, bo wymaga mniej uwagi