Autor Wątek: moje pierwsze demko, demeczko  (Przeczytany 1598 razy)

PL_Cmd_Jacek

  • *
  • Wiadomości: 13
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
moje pierwsze demko, demeczko
« dnia: 2020.08.20, 21:06:06 »
Jeżeli nie trafiłem z działem, to proszę o przesunięcie tematu do odpowiedniego.

Przez ostatnie tygodnie studiowałem forum, Ziny, dostępne skany starych podręczników do ZX-a i Z80 w w końcu napisałem swoje pierwsze dziełko. Skorzystałem z zaproponowanych formuł. Musiałem je w końcu zrozumieć co zajęło sporo czasu. Na razie połączyłem grafikę ze skrolowaniem, a teraz zastanawiam się jak dołączyć muzykę.

https://youtu.be/mKNm_rUaZ30

muzykę stworzył mój synek, ale jak to połączyć - jeszcze nie wiem - WIP



Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 5425
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #1 dnia: 2020.08.20, 21:31:42 »
Jak dla mnie - bomba !
Gratuluję.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Roch

  • **
  • Wiadomości: 59
  • Miejsce pobytu:
    KO02KI
  • Przyczajony Spectrumowiec, ukryty fan Z80 :-)
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #2 dnia: 2020.08.20, 21:51:20 »
Zazdro, Zazdro :-) Gratulacje :-) Też bym tak chciał.

Roch
The Midnight - zespół który mnie kręci. Wydali nową płytę w październiku 2020r. Polecam dla retromaniaków :-)

Tygrys

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 4214
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mistrz ceremonii
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #3 dnia: 2020.08.21, 08:41:59 »
Fajnie jest coś takiego czytać i oglądać! Wytrwałości w poznawaniu tej 'magii' ;)

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 5358
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #4 dnia: 2020.08.21, 10:28:22 »
:) fajnie, że masz samozaparcie :) Trzymam kciuki, aby powstało coś większego.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Dalthon

  • ****
  • Wiadomości: 397
  • Miejsce pobytu:
    TriCity
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #5 dnia: 2020.08.21, 14:34:00 »
No bardzo obiecujące poczatki! Byle tak dalej!
Jak bedziesz miał jakieś pytania - wal śmiało. Na pewno ktoś Ci pomoże - tacy pomocni jesteśmy;)
ZX Spectrum +2 Grey | ZX Spectrum Next | Commodore 64 | Commodore +4 | Atari 520 STF | Amiga 1200

PL_Cmd_Jacek

  • *
  • Wiadomości: 13
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #6 dnia: 2020.08.21, 16:47:33 »
Wielkie dzięki za te posty. Teraz rozpracowuję jak dodać do tego demka muzykę pod AY-ka.

Dalthon

  • ****
  • Wiadomości: 397
  • Miejsce pobytu:
    TriCity
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #7 dnia: 2020.08.21, 17:44:08 »
W skrócie uruchamiasz przerwania i na nich uruchamiasz player. Oczywiscie trzeba miec ten kawalek w odpowiednim formacie. Na czym byl kawalek robiony? W sensie na jakim programie;)
ZX Spectrum +2 Grey | ZX Spectrum Next | Commodore 64 | Commodore +4 | Atari 520 STF | Amiga 1200

PL_Cmd_Jacek

  • *
  • Wiadomości: 13
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #8 dnia: 2020.08.21, 21:03:45 »
Kawałek wcześniej przygotowany na razie nie potrafię wprowadzić do demka. Oryginalnie wykonany w Ableton, nie nadaje się. Planuję za to wpisać nuty za pomocą Vortexa, a na razie korzystam z gotowych tracków. No i niestety nie działa tak jakbym chciał.

Wyeksportowałem (jak czytałem w jednym temacie z działu muzyka) playera i muzykę do bin-a. Załadowałem w asemblerze. Zainicjowałem i włączyłem. Wszystko ładnie i pięknie. Lecz po pewnym czasie coś się chrzani. Wszystko przyspiesza, a potem system się zawiesza i trzeba resetować emulator. Sprawdziłem zarówno na Spinie jak i Spectaculatorze.

Zresztą zauważyłem na moim opublikowanym filmiku, że problem występował już wcześniej - nagle skrol przyspiesza.

https://youtu.be/mKNm_rUaZ30?t=104

Nie bardzo wiem dlaczego  :-/  .

Załączam pliki, jakby ktoś miał ochotę zerknąć

PL_Cmd_Jacek

  • *
  • Wiadomości: 13
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #9 dnia: 2020.08.21, 23:18:31 »
UFFFF ZNALAZŁEM !!!!

jedno LDI za dużo i warunek kończący pętlę ładowania ekranu nie zadziałał. Spowodowało to, że "wąż zjadał swój ogon".

Teraz wszystko działa tak jak chciałem  :P

https://youtu.be/2f2uq_0I_nk
« Ostatnia zmiana: 2020.08.21, 23:45:03 wysłana przez PL_Cmd_Jacek »

Dalthon

  • ****
  • Wiadomości: 397
  • Miejsce pobytu:
    TriCity
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #10 dnia: 2020.08.22, 00:06:19 »
No i brawo! Idz za ciosem i pisz dalej ;)
ZX Spectrum +2 Grey | ZX Spectrum Next | Commodore 64 | Commodore +4 | Atari 520 STF | Amiga 1200

matofesi

  • *****
  • Wiadomości: 1814
  • Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #11 dnia: 2020.08.27, 08:12:08 »
Bardzo przyzwoicie jak na pierwszy raz :)

Jedna drobna sugestia estetyczna - spróbuj poprawić obrazek tak, żeby nie miał tych poodwracanych kwadratów (zrobić inwersję na bitmapie i zamienić paper z inkiem w atrybutach) - tak jak jest teraz wygląda moim zdaniem gorzej niż by mogło :)

Spróbowałbym też poprawić "nadpisywanie" scrollera przez pojawiający się obrazek (kod nie musi być w tym wypadku specjalnie szybki więc powinno wystarczyć sprawdzenie, czy w ekranie w miejscu w które wpisujesz kolejny bajt bitmapy jest zero i jeśli nie to po prostu domknięcie pętli bez zapisu).

Ale w ogóle to dobrze jest a ja się tylko jak zwykle czepiam ;)

PL_Cmd_Jacek

  • *
  • Wiadomości: 13
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
Odp: moje pierwsze demko, demeczko
« Odpowiedź #12 dnia: 2020.08.31, 08:40:14 »
Dzięki za te uwagi. Widziałem te defekty, ale skupiałem się przede wszystkim na połączeniu 3 elementów w jedną całość (grafika + muzyka + scroll). I tak mi zależało na działaniu, że odpuściłem już to.

Teraz przygotowuję już coś bardziej dopracowanego. Grafikę oczyszczam za pomocą ZX Paintbrusha, by nie było już takich kwiatków.