Autor Wątek: ZX48K nie ładuje z taśmy  (Przeczytany 1289 razy)

marcepan2000

  • *
  • Wiadomości: 27
ZX48K nie ładuje z taśmy
« dnia: 2020.09.20, 12:11:03 »
Witam. Mój Spectrum nie ładuje nic z taśmy. Jak gdyby EAR było martwe. Border nie zmienia koloru, ciągle biały (normalnie nawet po dotknięciu jacka palcem powinien zmienić kolor). Jak przyłożę ucho do głośniczka spectruma to wydaje się że baaaardzo cicho słychać dźwięk taśmy. Czy to coś poważnego? Czy tylko gniazdo ma problem? Będę wdzięczny za każdą sugestię.

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5705
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #1 dnia: 2020.09.20, 12:14:18 »
A czy jak przełożysz wtyczkę do MIC zamiast EAR i puścisz taśmę, border miga?

marcepan2000

  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #2 dnia: 2020.09.20, 12:42:10 »
niestety nie. ale jak dam SAVE "aaa" to spectrum generuje dźwięk i paski na borderze są

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5705
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #3 dnia: 2020.09.20, 13:07:21 »
Najpierw sprawdziłbym gniazdko EAR (organoleptycznie, potem miernikiem), potem kondensatory i rezystory, które prowadzą do ULA.

marcepan2000

  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #4 dnia: 2020.09.20, 13:54:11 »
gniazdko sprawdzilem juz miernikiem, jest ok. wśród rezystorów i kondensatorów przy EAR jest dioda - zaznaczyłem ją na zdjęciu płyty. ma opór 1k1 w dwie strony - to normalne?

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5705
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #5 dnia: 2020.09.20, 14:38:57 »
Nie. Ale dużo zależy od miernika ;)
Wymień diodę i wtedy zobacz.

marcepan2000

  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #6 dnia: 2020.09.20, 14:55:39 »
wylutowałem diodę - była dobra :D

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5705
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #7 dnia: 2020.09.20, 14:59:10 »
No to jeszcze sprawdź tranzystor głośnika (TR7). Może on coś krzaczy. Albo wymontuj go (lub diodę D9) i wtedy spróbuj wczytać program.

andy

  • *****
  • Wiadomości: 840
  • Miejsce pobytu:
    Kielce Wsch.
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #8 dnia: 2020.09.20, 21:34:27 »
Jack mono czy stereo? Bo kiedyś zrobiłem sobie kabelek z jacka stereo i dziwiłem się, czemu nie działa :) . W najgorszym przypadku zostaje zawsze np. divIDE lub wymiana ULA.
pzdr
a.
POKE 35899,0  ZX 81, ZX Spectrum +, ZX Spectrum Harlequin , ZX Spectrum +2, ZX Max 48 & 128, Chrome 128 (w lutowaniu), TC 2048, divIDE, CPC 464

PL_Cmd_Jacek

  • *
  • Wiadomości: 13
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #9 dnia: 2020.09.21, 08:44:27 »
U mnie nie ładowało się, gdyż sygnał wejściowy był za cichy. Używam PlayZX (na Androida). Dopiero, gdy w aplikacji i na telefonie  ustawiłem maksymalną głośność, to Spectrum zaczął reagować. Przetestowałem kilka jednostek i u mnie najlepiej (najgłośniej) dawał sygnał stary Alcatel Pop 3. I tego teraz używam.

Miałem też problem z kabelkiem - jack mono --> jack mono. Nie miałem dobrego styku.

Teraz sygnał przy wgrywaniu jest słyszalny (bez szaleństw), ale jednak.

marcepan2000

  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #10 dnia: 2020.09.21, 11:52:56 »
Kabel z jednej strony jack mono, z drugiej stereo. Mam innego zx'a - w nim wszystko działa (playzx też). Przez brak czasu testowanie muszę odłożyć do kolejnego weekendu :(

marcepan2000

  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #11 dnia: 2020.09.26, 11:20:38 »
Pomierzyłem wszystko jeszcze raz, odłączyłem tranzystor dla pewności - niestety nic to nie zmieniło. Podmieniłem ULA z innej płyty (miałem dawcę) i ruszyło od razu - playzx, cobra stallone i test zrobiony :D Wcześniej mierzyłem wszystko dokładnie bo się bałem że jak coś na płycie krzaczy to mi ewentualnie drugą ULA zepsuje. Moja zapasowa płyta została pozbawiona kolejnego elementu (ta niepełnosprawna ula z divide działa dobrze - może się jeszcze przydać).
Dzięki za pomoc i sugestie.

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 5431
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #12 dnia: 2020.09.26, 17:21:48 »
Tak z ciekawości, który typ tej ULA  tak się wyfikołkował ?
Bo czasami wersja -6 tak miała.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Boyo

  • *****
  • Wiadomości: 654
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #13 dnia: 2020.10.03, 21:26:48 »
Tak z ciekawości, który typ tej ULA  tak się wyfikołkował ?
Bo czasami wersja -6 tak miała.
A cóżby innego, oczywiscie to byla 6tka - Kolega podsylal zdjecia pkyty.
ZX81 / 2x ZX Spectrum 48kB / ZX Spectrum+ 48kB / Inves Spectrum+ / ZX Spectrum+ 128kB / 2x ZX Spectrum +2 / ZX Spectrum +2A / ZX Spectrum +3 / Didaktik Gama / 2x TC 2048 / 2x JustSpeccy 128K
A500 2,5MB RAM Gotek HxC / A1200 Blizzard 1220/4

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 5363
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: ZX48K nie ładuje z taśmy
« Odpowiedź #14 dnia: 2020.10.03, 21:54:58 »
Może to głupie, ale skoro tylko wejście ULA dla sygnału audio nie działa, to może dołożyć zewnętrzny dekoder portu 0xFE, bufor i podpiąć to do szyny danych D6. 4 diody, dwa rezystory, jakiś tranzystor i jeden bufor sterowany dekoderem na diodach.
KL
-----
R Tape loading error 0:1