Autor Wątek: Mattel Aquarius  (Przeczytany 938 razy)

rzookol

  • ***
  • Wiadomości: 183
  • Miejsce pobytu:
    Lublin/Stasin
Mattel Aquarius
« dnia: 2020.11.13, 22:30:39 »
Zakupiłem Aquariusa, ale przyszedł bez zasilacza. Zasilacz oczywiście ma jakieś debilne napięcia 8.8V 16V i -19V, ale  ze schematu :


widać że są potem sprowadzane do 12V 5V i -12V. I teraz pytanie, jak oleję -12V i wepnę się bezpośrednio w 5V i 12V to tylko port szeregowy nie będzie działał czy ryzykuję czymś więcej?
+2, +3, CPC128Plus, kilka Amigi, kilkadziesiąt Maków, walające się Commodore

Klaud

  • *****
  • Wiadomości: 5565
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Mattel Aquarius
« Odpowiedź #1 dnia: 2020.11.13, 22:37:22 »
-5V jest tylko do RSa.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

pgru

  • *****
  • Wiadomości: 555
Odp: Mattel Aquarius
« Odpowiedź #2 dnia: 2020.11.23, 10:43:48 »
Tu jest trochę więcej o (chyba) tym komputerze: http://oldcomputer.info/8bit/aquarius/index.htm

Swoją drogą to nic dziwnego, że ma dziwne napięcia, skoro podobno miał być sprzedawany poniżej kosztów produkcji(ciekawe czy na tym wzorowano się z pierwszymi PS3), a zarabiać mieli na peryferiach i grach.

rzookol

  • ***
  • Wiadomości: 183
  • Miejsce pobytu:
    Lublin/Stasin
Odp: Mattel Aquarius
« Odpowiedź #3 dnia: 2020.11.28, 21:57:05 »
W stronie, którą podałeś na złączu są ładne napięcia, a tak naprawdę jest ten syf co podałem powyżej i są one regulowane jak na schemacie. W Ti99/4a i Spectravideo SV-328, czy nawet Spectrum QL też są jakieś losowe napięcia w zasilaczach regulowane do 5V 12V ....
+2, +3, CPC128Plus, kilka Amigi, kilkadziesiąt Maków, walające się Commodore