Mały update w tym temacie...
W przypływie chwili wolnego czasu zmontowałem z ciekawości nowszą/szybszą wersję opartą na CPLD karta CP/M dla C64 z taktowaniem Z80@8MHz jaki podobno działa też z nowymi modelami C64.
Co prawda projekt nie jest jakiś super nowy bo ma już dwa lata, ale dopiero teraz mogłem się nad tym pochylić by sprawdzić jak bangla.
https://github.com/robertgida/Z80-Card_for_Commodore_C64/tree/mainJest odrobinę szybciej tak na moje oko ale by to potwierdzić to przydało by się zrobić jakieś testy porównawcze jakimś sprawdzonym benchmarkiem.
Może ktoś tak przy okazji polecić jakiś miarodajny test wydajności komputera pod CP/M ?
Z tym że szału pewnie nie będzie bo taktowanie procka to może w porywach jest dwa razy szybsze ale wąskim gardłem nadal pozostaje komunikacja z FDD oraz 1MHz architektura reszty komputera w jakim to siedzi.

Generalnie fajny i prosty projekt z ciekawym frezowaniem PCB, aż szkoda robić do niego obudowę chyba że z pleksiglasu.

EDIT: Potwierdzam że to działa z nowszą serią C64C czego nie potrafi oryginalny cart CP/M !
BTW. Zostały mi do tego jakieś trzy wolne gołe płytki gdyby ktoś chciał się tym pobawić lub przetestować to niebawem udostępnię je na bazarku.