Autor Wątek: [RC2014] - uruchomione  (Przeczytany 48904 razy)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
Odp: [RC2014] - uruchomione
« Odpowiedź #60 dnia: 2024.07.10, 21:31:19 »
MSX?
Nie, nie wskoczę już na ten pociąg.

Byłbym szczęśliwy, gdybym zrozumiał  trochę więcej lub w ogóle coś o CP/M i jego funkcjach i możliwościach.
SC126 powinien być dobrym początkiem.
Nieco później chciałbym zbudować serię SC500, mam już przed sobą prawie wszystkie płytki drukowane, zobaczymy.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #61 dnia: 2024.07.13, 19:38:51 »
@Zegar,
czy nie chciałbyś przenieść obwodu terminala VGA do formatu serii SC500?
Miałbym nawet  kilka pomysłów na realizację  ;D
Co o tym sądzisz?

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #62 dnia: 2024.07.13, 21:00:42 »
To nie jest mój projekt. Zrobiłem tam tylko małe zmiany, bo nie znalazłem oferty LV125 w obudowie DIP. Płytki, które zmontowałeś są w wersji oryginalnej https://github.com/PickledDog/rc-fabgl. Autor zgadza się na modyfikacje i użycie zarówno prywatne jak i komercyjne (licencja Apache 2.0), więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby znowu coś "przemeblować". Na razie mam zbyt wiele rozpoczętych tematów, a czasu brak. Może za kilka miesięcy trochę nadgonię. Nie budowałem jeszcze SC500. Myślałem o SC720, ale zwyciężyła Zeta (dzięki @Skoti za płytki). Brakuje mi jeszcze kilku kości.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #63 dnia: 2024.07.20, 20:18:22 »
Pierwszy krok został zrobiony, minimalny system SC591 wydaje się działa.

SC591 składa się z modułów SC501, SC503 i SC526 oraz, w moim przypadku, modułu CF, to jest SC504 ( https://smallcomputercentral.com/modular-z50bus-system-sc500-series/ )
Wyświetlane są różne dyski, ale formatowanie prawdopodobnie nie jest tak proste jak w MSDOSie  :o
Próbowałem PIP z dysku B na dysk A, który działa dobrze, ale ta sama operacja na innych dyskach nie powiodła się.
Pewnie będę musiał sporo poczytać  :(

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #64 dnia: 2024.07.20, 22:05:51 »
Do inicjacji tablicy alokacji oraz wyczyszczenia danego dysku służy CLRDIR (to taki odpowiednik format znany z DOS do dysków, w przypadku dyskietek są inne narzędzia) . Zawsze go należy użyć przed pierwszym użyciem danego dysku, bo to że niby jest on dostępny i można coś na nim zapisać jest iluzoryczne i może się srogo zemścić.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #65 dnia: 2024.07.21, 10:34:01 »
Zadziałało, dzięki @tapy!
Nie sformatowałem jeszcze wszystkich dysków, ale w każdym razie mogę kopiować pliki z B (ROM) do C (karta CF), cudownie.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #66 dnia: 2024.07.27, 16:57:33 »
@Tapy, witaj

Teraz strasznie głupieję przy kopiowaniu plików z PC na SC503  :(
Co zrobiłem do tej pory:
- zmieniłem WBW-Rom na SCM-Rom,
- sformatowałem kartę CF (dyski od A do P),
- zainstalowałem odpowiedni system operacyjny (CPM-H),
- załadowałem plik XM.COM przez File->Send file na poziomie SCM i zapisałem XM.COM na dysku A na poziomie CPM z SAVE 17 XM.COM,
- Stworzyłem zalecane makro dla Terra Term, Katalog roboczy plików CPM to F:/CPM/,
- Uruchomiłem makro i wystąpił błąd  :-[

Gdzie popełniam błąd przed terminalem  ;D
Nawiasem mówiąc, zorientowałem się w miarę możliwości na twojej stronie internetowej.

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #67 dnia: 2024.07.28, 10:55:56 »
To macro powstało na potrzeby chwili, jeden z naszych kolegów miał problem z wysyłaniem plików za pomocą XMODEM, więc nie jest ono wymagane, a pozostawiłem je jako ciekawostkę namiastki automatyzacji.
Słabo znam ekosystem Z50Bus, ale podejrzewam że oprogramowanie jest bliźniacze do RCBus, więc może spróbuj w programie terminalowym włączyć kontrolę przepływu RTS/CTS, bo wyraźnie coś się nie wyrabia w trakcie przesyłu.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #68 dnia: 2024.07.28, 16:21:21 »
Dzięki, ale nie zadziałało.
Odłożę kombinację SC501, SC502, SC503 i SC504 na bok i przyjrzę się innym modułom.
Może wpadnę na dobry pomysł lub znajdę bardziej szczegółową instrukcję kopiowania plików CPM.
Być może napiszę dokładną (moją) sekwencję instrukcji i Ty napewno znajdziesz błąd  ;)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #69 dnia: 2024.08.02, 17:41:32 »
Problem z transferem plików nie daje mi spokoju >:(
Istnieje taka aplikacja testowa, aby wykluczyć możliwość, że karta CF jest nieodpowiednia.
Załączam wynik testu do tej wiadomości.
Czy mogę bezpiecznie założyć, że karta CF jest odpowiednia dla mojej konfiguracji?

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #70 dnia: 2024.08.03, 12:43:12 »
Nie, karta CF nie ma nic wspólnego z omawianymi kłopotami. Problemem jest tylko i wyłącznie sama transmisja szeregowa, w czym domyślne 115,2kbps nie poprawia tej sytuacji. Skoro ustawienie kontroli przepływu nie pomaga (choć to jest b.dziwne, bo wersja CP/M jaką dystrybuuje Steve Cousins do swoich produktów oparta jest na przerwaniach, buforze kołowym i wystawieniu sygnału RTS przed jego przepełnieniem) to może warto pomyśleć o zmniejszeniu prędkości transmisji i/lub dodania opóźnienia po każdym wysłanym znaku.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #71 dnia: 2024.09.02, 08:41:35 »
Witam,
Czy dyskietka byłaby alternatywą dla transferu plików między RC2014 a PC?
Na przykład kontroler dyskietek od Sergeya Kiseleva, Flock V2 i SBC Board SC720.

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #72 dnia: 2024.09.02, 10:14:36 »
Niestety nie. Generalnie CP/M nie definiował jednolitego standardu obsługi pamięci masowych, każdy producent, twórca tworzył własną ich wersję. W chwili powstawania tego systemu operacyjnego panował totalny chaos na rynku pamięci masowych, każda był inna i inaczej obsługiwana, więc DRI skupił się tylko na logicznej strukturze systemu plików. Skutkuje to, że przykładowo karta CF zapisana pod RomWBW nie będzie odczytywana w SCM i vice versa. Podobna sytuacja jest dyskietkami. Można skorzystać z CPMTOOLS, ale tu operujemy na poziomie całego dysku, a nie poszczególnych plików względem danego nośnika. Możliwe, że ktoś stworzył takie narzędzie, ale nie mam o nim wiedzy.
Jedynymi prostymi dostępnymi narzędziami są wspominany cpmtools i transmisja szeregowa. Xmodem to jest naprawdę dobre narzędzie, ale wymaga sprawnych elementów do działania. Często chińskie podróbki FTDI mają problem z wysterowaniem linii i stąd są problemy z tą transmisją. Można się też pokusić o budowę sieci CP/Net (istnieje oprogramowanie serwera dla PC), ale nakłady przewyższają oczekiwania. Flock to świetny moduł, ale jako panaceum na wspomniane problemy to bym tak mocno nie liczył, więc należy się skupić na działającej transmisji szeregowej z kontrolą przepływu CTS/RTS, bo jest to tanie i niezawodne rozwiązanie.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #73 dnia: 2024.09.02, 10:40:42 »
@tapy, masz rację!
Zrozumiałem to inaczej w tym opisie:

The FAT utility included with RomWBW will format floppies to FAT12, rendering them writable on modern computers.

Boot your system to an OS which supports the FAT utility (I.E. ZP/M).
Observe the disk unit number when booting your system for FD0 (I.E. Disk 2)
Run FAT FORMAT 2: and be absolutely sure your disk unit number is correct.
Wait for the format to complete. Once formatted, the disk can be used with a modern computer, such as with a USB to 1.44 Floppy drive. The floppy disk can be accessed only using the FAT utility on RomWBW; Formatting a disk this way is primarily to use it for a bridge to a modern machine. The FAT utility is used to copy files between your CP/M etc. system storage, and the FAT formatted floppy disk.

Tu pełny link: https://github.com/skiselev/flock-v2/blob/main/Assembly_Instructions.md

Zmontowałem oba (SC720 i Flock V2). Efekt jest taki, że dysk sformatowany w FAT 12 jest rozpoznawany przez CPM i mój komputer z XP.
Ale plik z komputera PC nie jest widoczny na komputerze CPM i odwrotnie, plik z komputera CPM nie jest widoczny na komputerze PC.
Cóż, przynajmniej fajnie było zmontować te urządzenia i przetestować je pomyślnie  ;)

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #74 dnia: 2024.09.02, 11:48:41 »
A widzisz, to jednak się da! Kompletnie zapomniałem o RomWBW i narzędziu FAT. Tylko z jego opisu wynika, że będzie to działać tylko pod ZP/M. Nigdy się tym nie bawiłem, więc może są jego większe możliwości, a znając jego twórcę to z całą pewnością. Myślę, że powinieneś podrążyć temat narzędzia FAT, bo zdaje się że jednak tak będzie można wymieniać dane. Również można się też pokusić o zbudowanie własnego BIOS CP/M który obsługuje FAT, nawet już takie coś istnieje dla kart CF CP/M IDE. Co prawda używanie FAT będzie się wiązało z dużymi narzutami na jego obsługę, ale coś za coś - wygoda albo wydajność.