Autor Wątek: Fake chips  (Przeczytany 46356 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Fake chips
« Odpowiedź #45 dnia: 2025.01.22, 19:18:55 »
Kupiłem ostatnio na Aliexpress 20 sztuk pamięci TMS4164-15, niestety sprawnych jest tylko 18.
W jednej brakuje pinu, jedna jest fizycznie ubita, reszta ma kształt obudowy z kilku różnych parafii pomimo że ten sam datecode na sygnaturce.  :P
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #46 dnia: 2025.01.22, 22:42:24 »
Dolutuj brakującą nogę i sprawnych będziesz miał 19-cie  :D
Ja się po Chińczykach niczego nie spodziewam i na nic nie liczę.
Kupuję tam w ostateczności.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #47 dnia: 2025.01.23, 08:38:34 »
Ja też mam od dawna wyrobienie zdanie na temat dostawców z Ali, tym razem kupiłem przy okazji innych zakupów bo brakowało mi do darmowej wysyłki.  ;)
Nie liczyłem na nówki niemalowane, ale przynajmniej serie od jednego producenta.
A tutaj zbieranina przypadkowych układów od bóg wie kogo i niewiadomych czasach dostępu przemalowanych na TMS 150nS. :o
Gdyby zostawili oryginalne sygnatury to bym przynajmniej uzupełnił niekompletne zestawy jakie mi się nazbierały po serwisie innych retro sprzętów.
« Ostatnia zmiana: 2025.01.23, 08:47:35 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
« Odpowiedź #48 dnia: 2025.01.23, 09:55:47 »
Też mam pudełeczko na takie "dziwactwa".

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #49 dnia: 2025.01.23, 10:39:55 »
Też mam pudełeczko na takie "dziwactwa".

Również, nawet z tyłu głowy chodzi mi pomysł zbudowania wieloprocesorowego komputera na Z80 z tego pudła CPU NMOS z oznaczeniami CMOS, bo nie mam innego pomysłu co zrobić z tą ilością, w sumie sprawnych, układów.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
« Odpowiedź #50 dnia: 2025.01.23, 11:14:50 »
To stworzysz "Franeksztajna" czy jakoś tak :)

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #51 dnia: 2025.01.23, 13:03:29 »
Kupiłem ostatnio na Aliexpress 20 sztuk pamięci TMS4164-15, niestety sprawnych jest tylko 18.
W jednej brakuje pinu, jedna jest fizycznie ubita, reszta ma kształt obudowy z kilku różnych parafii pomimo że ten sam datecode na sygnaturce.  :P

Ja bym napisał, że sprawnych jest aż 18 ;) Jak raz kupiłem pamięci, to sprawna była dokładnie połowa. I też napis był piękny i taki sam na wszystkich, za to "dupki" każda inna ;)

Ostatnie: AY - szlify, ale wszystkie takie same. WD1770 - oryginały. Z80 20MHz - dramat, wyglądają jak przeszlifowane wyluty z ZX Spectrum ;)
Zaczynałem od TIMEX`a....

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #52 dnia: 2025.01.23, 13:42:35 »
U mnie  kiedyś na 10 sztuk  Z80-20MHz z Ali to 3 były uwalone na dzień dobry a tylko 1 wyrabiał się na 20MHz bez zwieszania systemu.  :P

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #53 dnia: 2025.01.23, 14:04:23 »
To ja mam lepszy numer. Firma kupiła bezpośrednio od chińskiego hurtownika - nie przez Aliexpress ani Alibabę - układy FPGA (Microsemi ProASIC). Z 20 sztuk dałoby się wykorzystać... 5. Reszta albo nie działała poprawnie po załadowaniu logiki, albo układy były zabezpieczone kluczem AES - brak możliwości odczytania ani nawet skasowania bez podania właściwego klucza. Układy wyglądały jakby wyszły prosto z fabryki.
I teraz największy ból. Układy zostały zwrócone, ale polski urząd celny je zatrzymał bo urzędnik stwierdził, że istnieje embargo na export tych technologii do RPC ??? Nie pomagały wyjaśnienia, że to zwrot zakupu. Chińczyk też nie zwróci pieniędzy, bo układów nie dostał.
Tak "wyparowało" kilkanaście Franklinów...
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

zaxon

« Odpowiedź #54 dnia: 2025.01.24, 18:10:45 »
Zatem, Dziwna firma to była  . Przecież  powinna mieć przy takim zakupie komplet dokumentów i liczyć sie z exportem/importem i procedurami. Normalka.
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #55 dnia: 2025.01.24, 21:38:07 »
Jak urzędnik się uprze to sam wiesz, że mu nie przetłumaczysz...
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #56 dnia: 2025.03.07, 14:49:46 »
Niedawno kupiłem Z8S18033. Od dawna je obserwowałem, ale nie mogłem się zdecydować. Przyszły dokładnie takie, jak na zdjęciu w ofercie - nie budziły żadnych podejrzeń. Nie były tanie, więc zrobiłem test. Najpierw włożyłem do klona CA80, który sam zrobiłem - niestety nie działały nawet na 4 MHz. Wyciągnąłem więc komputer z CP/M (@tapy), bo pomyślałem, że może w moim czegoś nie przewidziałem. Okazało się, że nic z tego. Na szczęście miałem na czym sprawdzić, bo inaczej przepadłoby prawie 30 €.
https://youtu.be/2oDrTmLBKfA

McArti0

« Odpowiedź #57 dnia: 2025.03.07, 16:56:07 »
Układy zostały zwrócone, ale polski urząd celny je zatrzymał bo urzędnik stwierdził, że istnieje embargo na export tych technologii do RPC ??? Nie pomagały wyjaśnienia, że to zwrot zakupu.
Jak firma mogła kupić towar z kraju, w którym obowiązuje embargo na ten towar?