Dzień dobry,
nazywam się Michał, jestem z Lublina.
Od 5-6 klasy podstawówki działałem na Timexie 2048 z którego potem przesiadłem się na PC. Koledzy mieli Timexy (niektórzy nawet z FDD3000 i zielonym Neptunem!), Atari, C64, Amigi...
Nie wiem, na ile RODO czy zwykła ludzka przyzwoitość pozwala publicznie wspominać "stare, dobre czasy" ale z lubelskiej załogi spod znaku ZX Spectrum regularnie kolegowałem się z jednym kolegą z dawnej ul. Jedności Robotniczej, z innym z ul. Niepodległości. Z raz w życiu byłem na giełdzie komputerowej w I L. O. "HOSTAGES" odpalone tam na ZXie pamiętam do dziś. Kiedyś to było.
Potem jak byłem w liceum, chodziliśmy z jeszcze innym kolegą na UMCS, na Wydział... no właśnie, Fizyki? Matematyki? Na komputery zwane ZIOPC-ami, skorzystać z IRCa czy z Gophera, ściągać FreeBSD na dyskietki itp. Miałem wtedy okazję regularnie widywać nie tylko na rzeczonym IRCu, ale i siedzącego obok Ojca Dyrektora niniejszego forum (jak i inne nie mniej znane postacie, no ale o scenie Atari czy innych adminach irc.pl tu nie będziemy pisać). Kto wtedy przypuszczał, że stanie się On tak kluczową dla sceny ZX postacią? Ja na pewno nie. Moje pojęcie zarówno o scenie jak i poziom zainteresowania ZX Spectrum w tamtejszych czasach były niewielkie. Ba, znacznie lepszym pytaniem byłoby, czy ktoś wtedy przypuszczał, ze będzie zwrot na coś takiego, jak "retro computing"? Ja, zachłyśnięty kolejną wersją NCSA Mosaic czy innego Netscape Navigator, niespecjalnie zwracałem uwagę na minione generacje komputerów...
Także, no. Dzień dobry.
--
m
PS: przyjechał mi ZX Spectrum +2 i miał być on szary a jednak obudowa jest delikatnie zielonkawa, orientujecie się które pod-forum najlepsze do zadania pytania o tę obudowę? HARDWARE?