Uff. Działa

Ale ...
Panie Superfo - daj pan już spokój z tymi generatorami na 74HC04.
Dobrać działający tam układ j.w. graniczy z cudem.
Jako, że klony składam nie od dziś, to mam zapas tych 74HC04 w różnych wersjach i różnych firm.
Więc udaje mi się coś dobrać.
Ogólnie - działa całkiem sprawnie.
Wkońcu jak siedzi tam kopia ULA - SLAM 128, to co się tu dziwić.
Jeśli chodzi o pamięci 4164 to u mnie poprawnie działa na tych, co mam na zdjęciu, czyli KM4164B-15.
Pamięć SRAM UM61512 nie sprawiała problemu.
Zastosowałem część układów w wersji LS zamiast HC i też działa.
W końcu, skoro w oryginalnym ZX 128k są LS-y, to dlaczego tu by ich nie mogło być ?
Na pewno układy serii HC są teraz łatwiejsze do zdobycia niż LS-y.
Niewątpliwą zaletą jest sprzętowy TURBO SOUND na tej płycie oraz dwa porty RS232.
Niestety, nie wiem po co są tam dwa mieszacze rezystorowe kanałów A,B,C.
Wg. mnie, starczył by jeden. Może przez to rozwiązanie Turbo Sound gra cicho.
Dobrym posunięciem (i przyszłościowym chyba) jest umieszczenie miejsca na moduł Wi-Fi.
Co do DivMMC, to się nie wypowiem, bo nie uruchamiałem.
Ale jak ktoś chce mieć "all in one" to jak znalazł.
Podsumowując.
Klon łatwy w montażu, nie zawiera wiele układów scalonych, wymiary kompatybilne z wymiarami płyty ZX 48k.
Ale niestety, z uwagi na specyfikę uruchomienia min. zegara, nie polecam osobom początkującym.
Szczególnie tym, które mają zerowe doświadzcenie w uruchamianiu układów elektronicznych.
No niestety, to nie jest "plug and play" tylko raczej "plug and pray".
Ja miałem elementy z zapasu, ale podliczając dzisiejsze ceny elementów, niestety tani on nie będzie.
Ładnie działa z DERBY+ ROM-em.
Chciałbym też serdecznie podziękować tajemniczemu darczyńcy z miasta pielgrzymek,
który był tak uprzejmy i przysłał mi uświęcone na Jasnej Górze - pamięć UM61512 oraz kwarc 17,735 Mhz.
Serdzecznie Dziękuję