Hmm, tu to też może być problem że te moje CF to swoje już zrobiły w różnych sprzętach i pora im na emeryturę...
Anyway, tu krótka lista czego nie robić przy montażu Sprintera i od czego zacząć
Gerbery wersji 2016 , wsad do małej Altery i do romu sa u niezawodnego Micka,
http://micklab.ru/ZX%20Spectrum/Sprinter2000.htmPrzy czym sie można zakręcić i stracić trochę czasu ... (jakiś tydzień

)
-Dużej altery sie nie programuje, ona wsad dostaje z małej .
-Płyta nie uruchomi się jeśli nie ma wpiętego ram SIMM . Testowałem kilka, od 4 do 16 mega. Sprinter tak czy inaczej widzi ją jako 4 mega. Gniazdo simm można kupić w Mouserze.
-Płyta ma detekcję zasilania , tu zmarnowałem całe popołudnie żeby w końcu odkryć że mała altera musi dostać sygnał Power Good z zasilacza ATX. Na usprawiedliwienie powiem że odpalałem ją podając tylko 5 volt z zasiaacza lab na złącze ATX. Można zrobic zworkę.
Płyta do audio potrzebuje też symetrycznego zasilania 12v na wzmacniacze audio po drodze z DAC.
Po odpaleniu płyty , obraz będzie przesunięty w dół i w prawo co jest wkurzające... No i 2 dni zajeło mi odkrycie że to wkurzające przesunięcie obrazu, ustawia sie w biosie Sprintera