DSKBrowser to kolejna "rzecz" na którą czekam z niecierpliwością

A wracając do FTP... Pomysł rewelacyjny i czegoś takiego właśnie brakowało. Może Tygrys pomyślałby, czy są zasoby i możliwości na utworzenie tego na speccy.pl. Klikanie w każdy jeden plik na stronie i zapisywanie jest męczące, a tak jakimś klientem FTP ściągniemy sobie zawartość, czy ewentualnie zsynchronizujemy tylko brakujące pliki.
Przydałby się jakiś regulamin/zasady umieszczania tam kolejnych programów. No i odpowiednie zorganizowanie katalogów. Jak ja proponuję:
[SOFTWARE]
- DEMOS
--- Groups lub Years (nie wiem jaka opcja lepsza)
- GAMES (o ile będą umieszczane)
- UTILS
- OTHERS
--- Scene Mag
--- Education
W każdym z tych katalogów podział na rodzaj plików:
---TAP/TZX
---SCL/TRD
---DSK
---Z80/SNA
Ponadto proponuję ujednolicić nazewnictwo. Pliki niech mają nazwy 8+3 (np. NAZWAPRG.DSK) i jednoznacznie wskazują co tam się znajduje. 03,04 itd. nic nie mówią i tylko irytują, a plik tekstowy z opisówką w końcu będzie mało czytelny - choć może zostać w celu dokładniejszego opisania zawartości, pełnego tytułu itp. Być może lepiej w tym wypadku dołączać coś w rodzaju FILE_ID.DIZ, z tym, że nazwa tego pliku byłaby identyczna, tyle że z rozszerzeniem TXT. Miło by było aby w wierszu były max 32 znaki (możliwość podglądu takiego pliku bezpośrednio na ZX).
Obrazy dyskietek .DSK najlepiej jakby były standardowe 40-ścieżkowe (140/164k) jednostronne. Każdy kto używa 80 tracków sobie przekopiuje po swojemu.
Zastanawiam się nad dopuszczalnością pakowania plików w .ZIP. Szczerze mówiąc mam większość swego archiwum poZIPowane i wcale teraz nie jestem z tego zadowolony

RealSpectrum, którego używałem fajnie sobie z tym radził, ale już inne emulatory niekoniecznie, o divIDE nie wspomnę. Przekopiowanie na kartę CF zawartości wiąże się z rozpakowywaniem wszystkiego po kolei. Może więc lepiej wrzucać wszystko w .TAP .DSK etc.
No i to chyba tyle. Oczywiście trzeba by regulamin/zasady ładnie opracować, co mogę również uczynić jak nie będzie chętnego