Autor Wątek: Odchudzanie i inne zdrowotne  (Przeczytany 13621 razy)

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
Odp: Odchudzanie i inne zdrowotne
« Odpowiedź #30 dnia: 2024.07.27, 20:24:15 »
Dobrze jest się regularnie ruszać, bez względu na tuszę. Nigdy nie miałem nadwagi, wręcz przeciwnie. Przy 175 cm wzrostu (jak na rocznik 1965 to dosyć dużo  ;) ) nigdy nie przekraczałem 70 kg. Mimo to miałem "brzuch piwny", chociaż piwo nie było moim ulubionym napojem, a od około 25 lat nie wypiłem nawet kropli tego trunku. Wystający brzuch miałem nawet w czasie, kiedy trenowałem karate. Niestety przerwałem treningi ok. 20 lat temu. Od czasu do czasu miałem problemy ze stawami, które doraźnie "leczyłem" maścią z naproksenem (środek przeciwzapalny). Niestety rozwinęło się zapalenie stawów, które w 2013 roku przeszło w rumień guzowaty. Najbardziej zaatakowało stawy skokowe i nadgarstki. Leczenie u lekarza rodzinnego nie przynosiło poprawy, aż stan zapalny przeszedł na płuca - szpital i diagnoza: sarkoidoza. Po tygodniu w szpitalu dwa miesiące zwolnienia, enkorton (sterydy przeciwzapalne) i czytanie książek z powodu unieruchomienia...
W radiu usłyszałem o "przeciekających jelitach". Kupiłem książkę "Stop Cukrzycy i Otyłości" (mam nadzieję, że nie przekręciłem) i tam wyczytałem, że większość chorób cywilizacyjnych (otyłość i cukrzyca są tymi chorobami) jest spowodowana pszenicą i syropem g-f. Odstawiłem pszenicę i od jedenastu lat żona piecze mi chleb. Jem znacznie mniej niż wcześniej (pszenica wzmaga apetyt), brzuch mam raczej płaski, mimo że oprócz biegania do paczkomatu niczego nie trenuję (czasem przejadę kilka kilometrów rowerem). Pani pulmonolog w czasie gdy byłem na enkortonie powiedziała, że ze mną jest coś nie tak, bo na sterydach wszyscy tyją, a ja schudłem (wróciłem do 66 - 68 kg). Lekarze ignorują informację o pszenicy. Od dziesięciu lat nie biorę leków (tylko acard i magnez z potasem i coś na prostatę). Jeżeli ktoś chce schudnąć, to polecam odstawienie pszenicy na próbę.

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #31 dnia: 2024.07.27, 22:03:51 »
Trzeba się ruszać- to podstawa. I znaleźć sobie „dyscyplinę”, którą się lubi, bo nie ma nic gorszego niż robienie czegoś z musu.

Zacząć od spacerów, rower, rolki. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Po zwiększeniu kondycji bieganie daje masę frajdy.

Co z tego, że schudniemy metodami „na lenia”, jak nie pobudzamy serca, układu krwionośnego. Większość Polaków ma właśnie problemy kardiologiczne- miażdżyca, nadciśnienie, słabe serce.

Boyo

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #32 dnia: 2024.07.28, 14:12:30 »
Co z tego, że schudniemy metodami „na lenia”, jak nie pobudzamy serca, układu krwionośnego.
No właśnie, a skrajnie drastycznymi metodami tego rodzaju odchudzania są odsysanie tłuszczu, albo operacyjne zmniejszanie żołądka.

@Zegar
Tu masz rację, z reguły produkty pszenne nie są zalecane, dietetycy preferują raczej żyto. A gdy dodatkowo kupujemy pieczywo pszenne w sklepach, które zawiera w sobie zmiękczacze, utrwalacze, spulchniacze, to na pewno negatywnie wpływa ono na nasze zdrowie.
Jeśli chodzi o problemy okołojelitowe to polecam produkty z dużą zawartością błonnika, np. ostropest, który dodatkowo wspiera działanie wątroby. Wiem z własnego doświadczenia, pomaga.
Osobiście dość sceptycznie podchodzę do tzw. suplementów diety w postaci pigułek, bo czasami pojawiają się opinie na temat problemów z wchłanianiem tych składników przez organizm. Tutaj raczej bym polecał nasiona chia, które zawierają w sobie całe spektrum witamin i minerałów, są naturalne więc organizm nie ma problemów z ich przyswojeniem.
Dobrym wyznacznikiem tego, czy brakuje nam w organiźmie jakiś składników odżywczych są białe "plamki" na paznokciach, jeśli się pojawiają to oznacza, że brakuje czegoś w naszej diecie.

Aaa ostatnio moja Żona informowała mnie, że przestałem chrapać podczas spania, czego osobiście nie odnotowałem :) Nie jestem pewien, czy powodem tego jest schudnięcie, czy też "życie bez piwa", ale jest fajnie, przynajmniej mnie nie szturcha w nocy :)
ZX81 / 2x ZX Spectrum 48kB / 3x ZX Spectrum+ 48kB / Inves Spectrum+ / ZX Spectrum+ 128kB / 2x ZX Spectrum +2 / ZX Spectrum +2A Action Pack / ZX Spectrum +3 / Didaktik Gama / TC 2048 / 2x JustSpeccy 128K
A500 2,5MB RAM Gotek HxC / A1200 Blizzard 1220/4+ADD4

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #33 dnia: 2024.07.28, 17:32:05 »
Wiesz, z chrapaniem to jest taki problem, że czasami nie wiadomo, który otwór pochrapuje  ;D
Jeden przestał, to trzeba uważać na drugi.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma