Wielkie dzięki za udostępnienie! I podpowiedź jak ściągnąć, kiedyś sie może przydać.

Uczyłem sie czytać z Falskiego jeszcze zanim poszedłem do zerówki. Jako 5latek czytałem już tytuły artykułów w gazetach i podpisy pod obrazkami. Brnięcie przez dłuższe teksty wydawało mi sie wtedy zbyt mozolne. Ale jak widać ta bystrość umysłu nie pomogła mi ułożyć sobie życia.
Ale coś mi nie pasuje w tych Ruskich Bukwarach, tzn daty ich ukazania sie. W '83 miałem już 10 lat. A kojarzę że uczyłem sie z tych książek opowiadać co jest na obrazkach. Podglądałem w nich także jak sie rysuje różne rzeczy. Ale nawet tych liter co są podobne do polskich jeszcze wtedy nie rozpoznawałem. Dlatego wydaje mi sie że miałem je wcześniej i to raczej rok ich wznowienia a nie pierwsze wydanie.
A może tylko mi sie wydaje i coś mi sie pomyliło. Tak czy inaczej te obrazki wywołują sporo bardzo wczesnych wspomnień. A inne książeczki dla dzieci jakie wtedy miałem nie miały aż tyle aż tak ładnych obrazków. Dzięki.

Jest jeszcze jedna rzecz jaką chciałbym znaleźć z tamtych czasów. Katalog zabawek firmy Mattel z lat 70ych. Ja go miałem w 80ych, ale z tego co sie zorientowałem w znalezionych broszurach po rodzajach resoraków i zestawach lalek BigJim to były rzeczy jeszcze z lat 70ych. To miało format A4 żółte tła między zdjęciami i kilkadziesiąt stron, od lalek Barbie aż po Transformersy i prawdziwe latające rakiety. miałem go kilka lat i nie raz wolałem go znowu obejrzeć niż sie czymś bawić. A zaginął mi podczas przeprowadzki gdy miałem 11 lat.
Udało mi sie znaleźć tylko kilku stronicowe broszurki BigJim, oraz małe katalogi resoraków Majorette, z tamtych czasów. Ale to tylko namiastka.