To po krótce opiszę sytuację, uzupełniając kol. Maxit'a.
Mam pod ręką cztery interfejsy TI-of-TTL, jeden M-397 z układami 2xGAL+LS109 i dwa sprzęty: ZX Spectrum 48k (z ROM prod. NEC), oraz Harlequin 48 SMD (rev H). I tak:
- Oryginał M397 będzie działać z ZXem, ale nie działa z HQ gdzie wyskakuje tylko biała ramka i czarne tło.
- Pierwszy ToT jaki złożyłem będzie działać z ZXem jeśli ten będzie posiadał współczesny Z80 w technologii CMOS serii Z84C. Drugi ToT nie działa, a pozostałe dwa będą losować między sobą, który akurat dziś chce zadziałać i sypać błędami.

- Jeśli w ZX będzie procesor NMOS produkcji Ziloga to żaden ToT nie będzie działać - biała ramka i czarne tło.
- Wszystkie ToT zaś działają bezbłędnie z HQ.
Dodatkowa informacja. Nie pomaga zamiana diody 1N4148 na linii ROMCS w ToT na BAT85 (Shottky) by stan H był pewniejszy. Tak samo jak dotąd nie pomogła też zmiana układu sterowania ROMCS na układ tranzystorowy (BC237 + 4k7) zaczerpnięty z jakiegoś klona M-397 na dwóch tylko układach GAL.
Pozostało Mi jeszcze zrobić test po podmianie NEC-a na EPROM z diodowym modem, ale to jak 27C128 w końcu dojdzie na biurko.