Czy przy tak ustawionych parametrach dysku w CPMTOOLS to nie powinieneś mieć DSM ustawione na 4087 zamiast tych 4063?
Muszę doczytać, bo jak na razie moje ustawienia są skopiowane z serii filmów o których wspominałem wcześniej. Ich autor używał kart SD, gdzie rozmiar sektora karty również wynosi 512 bajtów, więc mogłem skopiować przyjęte przez niego rozwiązania.
Niestety zmiana DSM na 4087 (i odpowiednio DISKA_ALV na DS (4089/8)+1) nie przyniosła rezultatu -
Natomiast zauważyłem jeszcze jedną rzecz wyłączenie logów debugowych lekko zmienia zachowanie programu (i charakter błedu).
Jeśli logi są
włączone wywołanie DIR wyprintuje tylko jeden plik (ASM.COM). Jeśli będę próbował wołać DIR odpowiednio długo, w końcu zawiesi się, wpadając w nieskończoną pętlę odczytu struktury DIR z dysku. Dodatkowo jeśli włączę logi w SETDMA, to z jakiegoś powodu nigdy nie dostanę działającego prompta - komputer po rozruchu go wyprintuje, ale nie będzie reagował na klawiaturę.
Natomiast jeśli logi są
wyłaczone zachowanie bywa różne. Zwykle pierwsze wywołanie dir zwraca coś takiego, jak na załączonym obrazku. Widzę, że jest to jednak cała zawartość dysku (nie wiem czemu ubzdurałem sobie, że to tylko jego część). Niekiedy potem dostaję ponownego prompta, ale często też program zawiesza się albo wchodzi w WBOOT. Jeśli pojawi się prompt, kolejne kilka wywołań DIR zwróci tylko ASM.COM, aż w końcu system się zawiesi.
W załączniku przesyłam też aktualną wersję BIOS-a. Może komuś powie to coś więcej.